Ned15122019

Zadnje dodano:15.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Najezda osa rastjerala nautičare

Najezda osa rastjerala nautičare

Zbog neobičnog razloga, koncesionari naplate vezova u uvalama Kolorat i Majiška na jugoistoku Cresa trpe velike gubitke.

Naime, u ovim je dijelovima Punte Križa došlo do najezde osa, što odvraća nautičke turiste od sidrenja u ovim osamljenim, inače idiličnim uvalama.

Za koncesionare, Ranka i Marijanu Matušan iz Punte Križa, to predstavlja veliki udar na kućni budžet. "Prošle godine imali smo petsto brodova, a ove samo 150. S ovogodišnjim prihodom ne možemo pokriti ni trošak koncesije, koji se sastoji od fiksnog dijela od 44 tisuće kuna, plus dva posto od ostvarenog prometa", kaže Marijana Matušan.

Matušani naplaćuju vezove treću sezonu, a uvale Kolorat i Majiška stekle su ugled sigurnog sidrišta. Duž cijelog puta od sela Punta Križa prema napuštenima Lusarama, te daje prema uvalama, u zemlji su otkrivena gnijezda osa. Ovi kukci zadaju mnogo problema nautičarima, a bilo je i uboda.

Koncesionari su obavijestili županijske i gradske službe, šumariju, a došao im je radnik "Dezinsekcije" koji je eliminirao nekoliko gnijezda, ali nedovoljno da riješi problem.

"Čuli smo da je ranijih godina isti problem bio na Premudi. Ne mogu sa sigurnošću reći zašto se ovo događa, ali mislim da je razlog premalo vode na tom području. Neki dan je palo malo kiše pa se problem ublažio, ali premalo", kaže Ranko Matušan.

Duž obje uvale Matušani su postavili otvorene boce s pivom i sokovima, što privlači i eliminira ose, no brine ih budućnost: "Jednu lošu godinu ćemo izdržati, ali strah me je za iduću godinu", zaključuje Marijana Matušan.

Na današnji dan.....

15/12/1991

Jugoslavenska vojska napustila Lošinj, nakon što je istog ljeta Hrvatska proglasila neovisnost od Jugoslavije