Otoci.net

Pet19102018

Zadnje dodano:18.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština

Iz fondova EU od 60 do 100 posto za obnovu drvenih barki

Obnova pomorske baštine - konkretno drvenih barki (pasara, guc, gajeta, leut, ...) - bila je tema javne tribine održane u četvrtak navečer u Cresu. Gostovali su Ferdinand Zorović i dr. Dinko Zorović uime Sportskog društva "Škarpina" iz Nerezina, sastavnice koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine sjevernog Jadrana.

Opširnije...

Brod iz 1920. ponovo u svojoj vali

Na mjesto nastanka, barem na jedan dan, u ponedjeljak se vratio drveni brod "Michelle", što mu je peto ime od izgradnje u Malom Lošinju 1920. godine.

Opširnije...

Pozdrav pomorcima s Anuncijate

Kako su otprilike izgledali oproštaji žena od pomoraca u prošlosti, moglo se u četvrtak vidjeti na punti Anuncijati, ulaznim vratima lošinjske uvale Čikat.

Opširnije...

Okrenuli se pomorstvu zbog konkretne zarade, uz velike rizike

Na temu "Zlatno doba lošinjskog pomorstva" predavanje je održala povjesničarka umjetnosti prof. Irena Dlaka u sklopu festivala "Lošinjskim jedrima oko svijeta".

Opširnije...

Priredba na tragu one iz 1978. godine

U Nerezinama je proslavljena četrdeseta godišnjica otvaranja školske zgrade koju područna osnovna škola i danas koristi, a u sklopu svečanosti postavljena je spomen-ploča Valentinu Žukliću, učitelju rodom iz Nerezina.

Opširnije...

Kod Ilovika počela arheološka istraživanja

Prva dva rujanska tjedna u podmorju uz južnu stranu otoka Ilovika traju arheološka istraživanja, na kojima radi međunarodna ekipa.

Opširnije...

Povijest Stivana u obiteljskoj kući Soldičićevih

Kuća Marina Soldičića u Stivanu galerija je fotografija povijesti ovog, a pomalo i susjednih otočnih mjesta. Za održavanja jedriličarske regate tradicijskih barki u Martinšćici doznali smo za ovu brižljivo stvaranu zbirku fotografija.

Opširnije...

Povodom Vele Gospe susret Nerezinaca iz cijelog svijeta

Danas je u Nerezinama svečano proslavljen ovdašnji Dan iseljenika, kako je već tradicija više godina, na blagdan Vele Gospe.

Opširnije...

Oživljena etnografska izložba nekadašnje udruge "Uklad"

Uoči seoske fešte, u bivšoj školskoj zgradi u Svetom Jakovu otvorena je obnovljena etnografska izložba.

Opširnije...

Cresani krenuli u potragu za precima vojnicima

Nakon Nerezina, i u Cresu je otvorena izložba o sudjelovanju stanovnika s cresko-lošinjskog otočja u I. svjetskom ratu.

Opširnije...

Brat protiv brata, prijatelj protiv prijatelja

"Želio sam ljudima pokazati da je rat apsurd, u njemu brat ratuje protiv brata, prijatelj protiv prijatelja", poručio je Renzo Rocconi, autor dvostruke izložbe posvećene otočanima u I. svjetskom ratu.

Opširnije...

Potkategorije

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!