Otoci.net

Uto19022019

Zadnje dodano:18.02.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Poticaj za uklanjanje štetnih azbestnih pokrova

Poticaj za uklanjanje štetnih azbestnih pokrova

Do 11. ožujka mogu se na natječaj javiti zainteresirani za sufinanciranje zamjene krovnih pokrova od azbesta drugim, zdravstveno povoljnijim materijalima.

Ovakvih je krovova, proizvedenih u "Salonitu", najviše na starijim zgradama, prvenstveno u gradskim jezgrama Malog i Velog Lošinja. Iako službena brojka ne postoji, iz neslužbenih izvora doznajemo da je broj takvih krovova na Lošinju troznamenkasti. Ovo je treći natječaj koji je raspisao Grad Mali Lošinj, a za zamjenu krova mogu konkurirati (su)vlasnici objekata. Lanjskim je natječajem uklonjen jedan azbestni pokrov i zamijenjen "zdravijim" materijalom, a za aktualni natječaj već ima interesenata, doznajemo od nadležne gradske pročelnice Tanje Jović, koja ističe važnost toga da se azbest propisno zbrine i ne završi odbačen u prirodi.

Gradskim proračunom je za ovaj natječaj predviđeno ukupno 30 tisuća kuna, financirat će se po tri kune za uklonjen kilogram azbestnog pokrova, a najviše 4000 kuna po kućanstvu, s tim da će se sredstva uplaćivati ovlaštenima za uklanjanje azbesta. Bude li interes veći od toga, gradske službe predložit će Gradskom vijeću da izglasa još sredstava za ovu svrhu.

Ova je tema nedavno aktualizirana i na sjednici Gradskog vijeća Cresa, čijem je ranijem sazivu 2013. godine predavanje održao prof.dr. Juraj Sepčić, istaknuvši prisutnost azbestnih ploča na građevinama u otočnim gradskim sredinama, odnosno opasnost od udisanja sićušnih azbestnih vlakana. Osim lomljenjem azbestnih ploča, gdje je opasnost najveća, vlakna se ispiru i kišom. Vlakna ulaze u dišni i probavni sustav, te se smještaju u stanicama pluća i crijeva, a mogu izazvati rak i četrdeset godina nakon ulaska u sustav.

Prije godinu dana, u Malom Lošinju i Cresu je na temu mogućnosti uklanjanja azbestnih krovova i postavljanja prihvaljivih rješenja predavanja održao Nenad Maljković iz udruge "Moj otok" s otoka Krka, koja promovira udruživanje građana kako bi se postigla povoljnija cijena radova.

Na današnji dan.....

19/2/1961

Utemeljeno Turističko društvo u Martinšćici

19/2/1974

U brodogradilištu Lošinj izvršeno prvo dokiranje, broda "Buga"

19/2/1994

Ženska klapa "Teha" utemeljena u Cresu