Ekodan: predavanja, radionice, šetnja

foto: OŠ F. Petrića
foto: OŠ F. Petrića
Projektni ekodan Osnovne škole Frane Petrića u Cresu realiziran je u ponedjeljak, uz obilježavanje Dana planeta Zemlje.


Učenici od prvog do četvrtog razreda prohladan proljetni dan proveli su u prirodi. Prošetali su do crkvice svetog Salvadura. Uz šetnju opažali su promjene u prirodi koje nastaju s proljećem te osvijestili potrebu čuvanja prirode i našeg otoka uz učenje o važnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Za starije učenike od petog do osmog razreda organizirana su interaktivna predavanja na temu "Homo sapiens – od kuda smo došli, gdje smo sada i kuda idemo? – umjetna inteligencija i zvuk". Predavanja su obuhvaćala važne i aktualne teme današnjice kao što su umjetna inteligencija, klimatske promjene, spajanje živog i neživog, svemirski otpad te razvoj robotike s osvrtom na ekologiju i zaštitu okoliša.

Nakon predavanja organizirane su radionice koje su obuhvaćale izradu bioplastike od ekološki prihvatljivih sastojaka i izradu konačnih korisnih proizvoda od usitnjenih plastičnih dijelova. Na drugoj radionici, kako bi se dobili korisni proizvodi učenicima i njihovim učiteljima prezentirana su dva uređaja, usitnjivač plastike, u ovom slučaju čepova, i injektor u kojem se tako usitnjeni čepovi tope uslijed visoke temperature te ubrizgavaju u odgovarajuće razne kalupe, a mi smo ovom prilikom koristili kalupe za tegle za cvijeće i ravnala.

Organizirana je demonstracija robota psa koji je "oživljen" uz pomoć programa umjetne inteligencije. Učenici su zainteresirano slušali i gledali te aktivno sudjelovali u radionicama. Predavanja i radionicu na temu zvuka realizirao je Krešimir Čanić, član udruge Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija koji je školi poklonio svjetionik "Lego", a radionice vezane uz plastiku organizirala je Zrinka Valetić, predsjednica Instituta poduzetničkog obrazovanja i inovacija iz Zagreba u suradnji s volonterima udruge za razvoj i promicanje kreativnog i digitalnog obrazovanja "Virtualci" iz Zagreba, koja je partner na projektu. Cjelokupni program predavanja i radionica realiziran je u sklopu projekta "Otok" koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023/24. te u suradnji s nakladničkom kućom "Školska knjiga". Koordinatorica projektnog ekodana je školska pedagoginja Željka Matovinović.