Kako pomoći u zaštiti ptica od strujnog udara

Ilustracija
Ilustracija
Do srijede se trebaju javiti svi koji su zainteresirani pohađati dvodnevni tečaj za volontere koji žele pridonijeti očuvanju ptica na području otoka Cresa.


Udruga "Biom" sa sjedištem u Zagrebu održat će edukaciju 2. i 3. prosinca, na temu stradavanja ptica od strujnog udara na stupovima elektroenergetske mreže, što se navodi kao jedan od značajnijih uzroka smrti bjeloglavih supova, ali i gavrana, galebova, vjetruša i škanjaca.

"Kao potencijalno najopasnija se pokazala vrsta električnih stupova kod kojih je mala udaljenost između električnih vodiča. Kod takvih stupova ptica koja sleti na dalekovod zatvori strujni krug jer krilima premosti dva vodiča pod naponom ili dodirne vodič pod naponom i uzemljenje, te tako strada. Smanjenje smrtnosti supova, a i drugih ptica od elektrokucije nastoji se postići primjenom zaštitnih mjera na ključnim mjestima. U proteklih nekoliko godina samo na otoku Cresu, HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), proveo je tehničke mjere s ciljem zaštite ptica na više od 400 srednjenaponskih stupova kako bi se spriječilo njihovo stradavanje", navode u "Biomu", najavljujući da se očekuje ugradnja zaštite na još dvjesto stupova. Cilj edukacije, koja će uključivati teoretski dio i obilazak pokaznih točaka na Cresu, ovdašnje je volontere pripremiti i uključiti u obilaske kritičnih točaka na istarsko-kvarnerskom području, primjerice na Krku i Učki. "Biom" pokriva troškove goriva, a smještaj osigurava u Centru za posjetitelje u Belom.