Mjesto dobre energije - Dan posvećen Suncu i solarnoj energiji na Cresu - NAJAVA

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-10_cres-mjestodobreenergije-promo2023.jpgGrad Cres, Zelena energetska zadruga, Regionalna energetska agencija Kvarner i SDEWES Centar sa zadovoljstvom najavljuju događaj "Mjesto dobre energije - Cres" posvećen Suncu i solarnoj energiji.


Ovaj cjelodnevni događaj održat će se 26. listopada na više lokacija na području Cresa, a uključivat će niz edukativnih, ali i zabavnih aktivnosti kroz koje Cresani mogu saznati sve što ih zanima o prilikama na brzorastućem tržištu solarne energije te najlakšem putu do vlastite solarne elektrane. Događaj se organizira u sklopu projekata "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju", "INSULAE" i "Yenesis".

RASPORED DOGAĐAJA (četvrtak, 26. listopada 2023.)

09.00 - 10.30 Dječji vrtić "Girice" - Predavanje o Suncu za predškolce (Hrvatski astronomski savez)
11.00 - 14.00 Trg Frane Petrića - Sunčani dnevni boravak, mjesto informiranja o solarnoj energiji, demonstracija rada solarne elektrane i promatranje Sunce kroz solarni teleskop (Zelena energetska zadruga i Hrvatski astronomski savez)  
17.00 - 19.00 Palača Moise - Predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane", uz predstavljanje projekata "Dobra energija - SEET", "INSULAE" i "Yenesis" (Grad Cres, Zelena energetska zadruga, predstavnici hrvatskih partnera na projektu "INSULAE" i SDEWES Centar)

Solarna energija je jedno od ključnih rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova i tranziciju prema održivijem energetskom sustavu, a njeno korištenje u Hrvatskoj eksponencijalno raste. Solarna elektrana kućanstvu godišnje može donijeti uštedu i do 85% na računu za struju. Ulaganje bez poticaja isplati se već za šest do osam godina, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti razdoblje povrata ulaganja postajat će i kraće.

Događaj "Mjesto dobre energije - Cres" je vrijedna prilika za građane Cresa za informiranje o prednostima solarnih elektrana za kućanstva i mogućnostima sudjelovanja u tranziciji na obnovljivu energiju. Program događaja obuhvaća niz aktivnosti za različite dobne skupine, a započet će predavanjem o Suncu u Dječjem vrtiću Girice na koji je u sklopu projekta "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju" nedavno ugrađena solarna elektrana i tog dana će biti puštena u rad. Predavanje u vrtiću namijenjeno je djeci predškolskog uzrasta, a održat će ga Hrvatski astronomski savez. Savez će se ubrzo nakon toga pridružiti Zelenoj energetskoj zadruzi na Trgu Frane Petrića, gdje će Cresani imati priliku upoznati komponente i način funkcioniranja solarne elektrane, ali i pogledati u Sunce kroz poseban solarni teleskop. Dio programa na otvorenom se neće održati u slučaju lošeg vremena. Program će završiti u Palači Moise gdje će Zelena energetska zadruga održati besplatno predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane" na kojem će svi zainteresirani moći saznati detalje o uvjetima i procesu realizacije solarne elektrane, ali i brojne druge vrijedne informacije, poput mogućnosti za sufinanciranje projektne dokumentacije i ugradnje.

Ulaz na cijeli program događaja je besplatan, a svi građani i zaljubljenici u obnovljivu energiju su srdačno pozvani. U svrhu osiguranja dovoljno mjesta za sve zainteresirane, organizatori pozivaju na predbilježbu za predavanje "Kako do vlastite solarne elektrane" putem digitalnog obrasca: https://forms.gle/hFfFj765VUbsuM9w5

KONTAKT ZA MEDIJE: Franjo Toić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 051/661-953

Projekt "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju" financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".

Projekt "INSULAE" je financiran sredstvima programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, na temelju ugovora br. 824433. Europska komisija ne može se smatrati odgovornom pri upotrebi informacija koje se ovdje nalaze. Sadržaj ovog materijala ne odražava nužno stavove Europske komisije. Hrvatski partneri na projektu "INSULAE" su Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, WWF Adria, Ericsson Nikola Tesla d.d., Regionalna energetska agencija Kvarner te Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj d.o.o.

Projekt "YENESIS" financira se nepovratnim sredstvima u iznosu od 2,9 milijuna eura doprinosima iz Islanda, Liechtensteina i Norveške putem EGP mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma za zapošljavanje mladih. Cilj projekta je otvaranje mogućnosti za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih osoba na otocima.

(Sponzorirani članak)