Algoritam "uči", predstavljen i kroz igru

foto: B. Purić
foto: B. Purić
U prisustvu malog broja posjetitelja, u Cresu je otvorena izložba "[ai] explore" Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci.


Izložba u palači "Moise" ostat će postavljena do kraja rujna, a otvaranje, odnosno predstavljanje sadržaja izložbe, održano je u dvorani "Erhard Busek", nazvanoj po počasnom profesoru riječkog sveučilišta, a nekada potpredsjedniku austrijske Vlade, članu Vijeća pokrovitelja palače "Moise".

Posjetiteljima su ovu izložbu, koja ima svrhu najave Noći istraživača Sveučilišta u Rijeci, na rasporedu 29. rujna, predstavili Bojan Crnković, Vedrana Mikulić Crnković i Ivona Traunkar s Fakulteta za matematiku, uz Ninu Čeh i Editu Papa Dukić s Građevinskog fakulteta autori izložbe. Izložba je skup vizualizacija problema s područja građevinarstva, izrađenih matematičkim algoritmom HEDAC, koji "uči" - upoznaje objekte i istražuje njihova svojstva. Postavljene su i ploče za igru u duhu ovog algoritma, a nakon posjetitelja otvaranja, sljedeći koji će imati priliku zaigrati igru bit će creski gimnazijalci, za posjeta palači "Moise" u ponedjeljak.

U nazivu izložbe, "ai" je igra riječi; odnosi se na izgovor engleske riječi "I" (ja), dakle "Ja istražujem", a ujedno asocira na englesku skraćenicu za "umjetnu inteligenciju" ("artificial intelligence").