Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Svi za kupnju dvorane u ex-Pomorskoj školi; Grad napravio propust

Svi za kupnju dvorane u ex-Pomorskoj školi; Grad napravio propust

Svih petnaestoro gradskih vijećnika podržalo je prijedlog odluke o kupnji dijela zgrade u Malom Lošinju, dvorane i pratećih prostorija na prvom katu bivše zgrade Pomorske škole u gradskom središtu.

Riječ je o prostoru kvadrature 269,77 m2, za iznos od 2.842.488 kuna. Sjednica Gradskog vijeća sazvana je dan ranije, po hitnom postupku, kako bi novčana transakcija bila obavljena do 17. siječnja, a to se temelji na prvostupanjskoj presudi Trgovačkog suda u Rijeci, kojom je 19. srpnja prošle godine raskinut ugovor o kupoprodaji nekretnine sklopljen 11. studenog 2014. godine između Grada i tvrtke "Turizam, sport i nautika" sa sjedištem u Splitu, čiji je direktor sada Arsen Mujagić, a koja je nekada pripadala splitskom poduzetniku i bivšem gradonačelniku Željku Kerumu. Bilo je predviđeno da, uz komercijalne sadržaje u drugim dijelovima zgrade, Grad ondje napravi vijećnicu.

"Grad je podigao tužbu protiv tvrtki 'Turizam, sport i nautika' i 'Amec Rijekatekstil' radi raskida ugovora i povrata uplaćenog. Trgovački sud je donio presudu, naložio povrat sredstava, a u tijeku je žalbeni postupak pred Visokim sudom", kazala je gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) na sjednici Gradskog vijeća, održanoj danas u prizemlju Muzeja Apoksiomena uz prisustvo svih vijećnika, te dodala: "Na prvoj javnoj dražbi, u prosincu 2018. godine, Grad se javio kao jedini ponuditelj. Rješenjem Općinskog suda ta je nekretnina dosuđena Gradu s rokom uplate do 17. siječnja i zato smo danas sazvali Gradsko vijeće. Nakon uplate iznosa, Grad postaje vlasnikom čiste nekretnine, s koje se skidaju svi tereti koje ste vidjeli u materijalima. Ovo je bio jedini put da Grad stekne ovu nekretninu, čistu od tereta i konačno se upiše kao njen vlasnik".

Dubravko Devčić s vlastite neovisne liste podržao je ovaj potez, iako je podsjetio da je 2013. godine, kada je Vijeće donosilo prvu odluku o ovom poslu, bio protiv i predlagao da se predviđeni milijuni kuna upotrijebe za potporu gospodarstvu. Branko Domac iz PGS-a također je bio za ovakvu odluku, kazavši da se time i obogaćuje imovina Grada, kad se već "stalno proziva Grad da samo prodaje". Iako je naposljetku glasao za prijedlog odluke, Andrino Maglievaz (IDS) upitao je zašto nakon sklapanja ugovora on nije priložen u gruntovnicu kako bi se Grad uknjižio, zašto je kupoprodajni ugovor raskinut, bi li bilo bolje pričekati eventualnu sljedeću javnu dražbu zbog bolje cijene, te kako će Grad dobiti 2,6 milijuna kuna iz presude. Mario Kamalić (HSS) predložio je da se rasprava na ovoj sjednici fokusira na samu odluku, ne i na druge probleme koji opterećuju pitanje ove zgrade. Marlen Vlašić (HRAST) također je iskazala podršku odluci, kao i Dejan Nekić (SDP), s tim da je zatražio da se rasprave i druga povezana pitanja.

Ponovo je za govornicu izašla gradonačelnica, kazavši da je razlog raskida ugovora to što tuženici nisu ispunili svoje obaveze, te da Grad nije mogao biti uknjižen zbog ovrhe od "Međimurje graditeljstva", što je ugovor učinilo neispunjivim. Dodala je i da prvostupanjska presuda ukazuje na propuste koje je učinio Grad te da treba utvrditi koji su to propusti, predloživši da se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća osnuje tijelo koje bi utvrdilo nepravilnosti, a bilo bi sastavljeno iz redova svih opcija zastupljenih u Vijeću. "Da li je Grad mogao proći jeftinije na drugoj dražbi? U teoriji - da, ali smo imali informaciju da druge dražbe ne bi ni bilo. Pokretač 'Međimurje graditeljstvo' nije prvi na redu za naplatu i pitanje je koliko će se oni uspjeti naplatiti. U drugoj dražbi, Grad ne bi bio u prilici da uknjiži i dobije čistu nekretninu. Kao odgovorna osoba, nisam se htjela kockati i tražiti 100-200 tisuća kuna jeftiniju varijantu i pritom riskirati da ostanemo bez nekretnine", zaključila je Kučić.

Još je na sjednici gradonačelnica predložila da se, osim za funkciju Gradske vijećnice, dvorana na katu iskoristi i kao Pomorski muzej, kao nova izložbena jedinica u sastavu Lošinjskog muzeja, a vijećnici su se u raspravi složili s tim prijedlogom.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka