Probleme rješavati ondje gdje oni nastaju

foto: Unija Kvarnera
foto: Unija Kvarnera
Predstavnici koalicije IDS-PGS-UK u Cresu su sinoć održali predizborno predstavljanje, ususret izborima za Hrvatski sabor, koji su raspisani za 17. travnja.


U Gradskoj vijećnici gostovali su predsjednik UK-a Marko Boras Mandić, predsjednik PGS-a Dario Vasilić te IDS-ova kandidatkinja Tajana Masovčić, s tim da su uvodno okupljene pozdravili domaći stranački dužnosnici - Đanino Sučić (UK), Josip Pope (PGS), Dino Cesarić (IDS) te Daniele Surdić iz Zajednice Talijana Cresa.

Boras Mandić je naglasio da je za istarsko-kvarnersku regiju važno imati predstavnike u Saboru, gdje se odlučuje o temama važnim za ovaj kraj, zato što "zastupnici tzv. velikih stranaka podliježu stranačkoj stezi", te da je "decentralizacija važna jer donosi bolju i bržu javnu uslugu, s rješavanjem problema ondje gdje oni nastaju". Masovčić je iz programa izdvojila smanjivanje poreza, pa time povećanje primanja građana te gradnju vrtića i priuštivu stanogradnju za mlade. Vasilić je istaknuo da okupljene stranke jedine imaju sjedišta u ovoj, osmoj izbornoj jedinici. "Otoci su lijepi samo kada se na njima živi, a državne politike moraju biti usmjerene na razvoj otoka", rekao je Krčanin Vasilić, dodajući da je početkom 2000-ih godina Zakon ootocima donio dobre rezultate, ali da se nakon izmjena zakona 2011. godine stanje promijenilo, na lošije.

U raspravi je bilo riječi o boljoj organiziciji hitne helikopterske pomoći, tako da pacijenti idu izravno u riječki KBC, te o ulaganju u trajektno pristanište kraj Merga, umjesto u Valbisku, kako predviđa Županija.