Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura Počinju OGV, najavljen dolazak predsjednice RH

Počinju OGV, najavljen dolazak predsjednice RH

Muškom zboru HRT-a pripast će otvaranje ovogodišnjih Osorskih glazbenih večeri, koje će početi u utorak.

Večeri su posvećene svojem utemeljitelju i dugogodišnjem voditelju Danielu Marušiću (1931.-2009.) povodom desete godišnjice njegove smrti. U ovogodišnjem je programu petnaest koncerata, a svi osim devetog po redu, nastupa slovačkog ansambla "Janoska" 4. kolovoza na osorskom trgu, bit će održani u osorskoj ex-katedrali.

Muškim zborom HRT-a ravna Veton Marevci, a solirat će tenor Domagoj Dorotić, baritoni Ljubomir Puškarić i Leon Košavić te Mario Penzar na orguljama. Bit će izvedena "Missa dalmatica" Franza von Suppéa, austrijskog skladatelja rođenog u Splitu, odraslog u Zadru. Dva dana nakon prve koncertne večeri, 18. srpnja, nastupit će gitarist Krešimir Bedek, 21. srpnja dolazi ansambl "Cantus" sa sopranisticom Christiane Bösinger, a na četvrtoj će večeri sudjelovati i otočani - među izvođačima komorne opere "U traganju za plavom pticom" Olje Jelaska bit će i lošinjska klapa "Čikat". Posljednja festivalska večer bit će 18. kolovoza kada će nastupiti "Illyria Consort"a solistima Bojanom Čičićem (violina) i Franjom Bilićem (čembalo).

O ovima i koncertima koji će biti održani u međuvremenu, na najavnoj je konferenciji za novinare održanoj u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju govorio umjetnički ravnatelj festivala Branko Mihanović. Još su sudjelovali predsjednik udruge Osorske glazbene večeri Josip Nalis, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj Martina Lipovac i lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, koja je najavila dolazak predsjednice RH, pokroviteljice festivala Kolinde Grabar-Kitarović na prvu večer. Ovom prilikom nastupio je mladi Zlatko Grgić na španjolskoj gitari.

Dodajmo i da će u utorak na trgu, sat vremena prije prvog koncerta, biti predstavljena knjiga "Sva ljeta galerije Juraj Dalmatinac u Osoru" Branke Hlevnjak. Postoji i dodatni program ovogodišnjeg festivala, i to u ljetnom kinu u Malom Lošinju, gdje će biti održane projekcije televizijskih adaptacija opera u režiji Daniela Marušića - 24. srpnja "Ero s onoga svijeta", 30. srpnja "Ekvinocij", a 7. kolovoza "Oganj".

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka