Otoci.net

Pon20052019

Zadnje dodano:20.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Kultura "Specijalna pošiljka" stiže u lošinjski teatar

"Specijalna pošiljka" stiže u lošinjski teatar

Predstava "Specijalna pošiljka" Amaterskog kazališta "Josip A. Kraljić" (JAK) iz Malog Lošinja bit će premijerno odigrana u utorak u kinodvorani Vladimira Nazora.

Za godinu proslave četrdesete godišnjice JAK-a, odabran je tekst "Bébé" belgijsko-francuskog dramatičara Alfreda Hennequina (1842.-1887.), koji je do Lošinja stigao preko Trsta. Naime, u rujnu 2016. u Malom Lošinju igrala je tršćanska amaterska kazališna družina CRUT, koja je ovaj tekst izvela pod nazivom "Indovina chi e' rimasta incinta?", a JAK-ovci su potom od redatelja Giorgija Amodea dobili tekst, preveli ga i prilagodili svojim potrebama.

Redatelj "Specijalne pošiljke" je Darko Tralić, zagrebački redatelj kazališnih predstava, radijski i televizijski redatelj, nautički novinar. Ipak, tijekom pripremanja predstave snašli su ga ozbiljni zdravstveni problemi, pa je posao dovršio JAK-ov doajen Boris Šegota, koji i sam igra u predstavi, u ulozi Karla. Osim njega, tu su još Sandra Podravec-Toić (Kristina), Yvonne Vidulić (Alice), Tamara Bogunović (gđa Morelli), Đenis Ćepulo (sluškinja Tereza), Matija Jurić (Filip) i Lučano Nikolić (nono).

"Tema je bila aktualna u vrijeme nastanka teksta, a aktualna je i danas - govori se o demografskoj obnovi", najavljuje Boris Šegota. U ostvarenju predstave još sudjeluju šaptačica Gordana Šegota, tehničar za rasvjetu Gilbert Hofmann, kostime je osmislila Sandra Podravec-Toić, sašila Katarina Kučić, a scenografiju su izradili sami JAK-ovci. Redatelj Tralić potpisuje i izbor glazbe, a na probama je sudjelovalo i nekoliko članova Foto-kluba "Lošinj" koji za ovu godinu pripremaju izložbu "Fiat lux!" na temu kazališta.

Predstava traje oko 80 minuta, a osim premijere u utorak, JAK-ovci će je još odigrati i u srijedu i četvrtak - sve s počecima u 20 sati. Uoči predstave će na kino-platnu biti prikazan spot o 40. godišnjici JAK-a s isječcima iz ranijih predstava.

Na današnji dan.....

20/5/2010

U Cresu umro dr. Ivo Margan (r. 1926.), ravnatelj bolnice Sušak, ministar zdravlja NR Hrvatske, potpredsjednik vlade SFR Jugoslavije, predsjednik Izvršnog odbora UNESCO-a (1985.-87.)