Istraživanje odnosa prema vlastitim djelima

foto: B. Purić
foto: B. Purić
Grafike i umjetničke knjige Ane Vivoda, velikim dijelom dosad neobjavljene, izložene su u palači "Fritzi", matičnom objektu Lošinjskog muzeja.

Do 27. svibnja zainteresirani će moći pogledati izložbu "Interakcije", kojom autorica istražuje odnos prema vlastitim radovima. "Njeni radovi nisu konačni, oni su podloga za nova proučavanja, sirovina za daljnji rad. Ne postoje u budućnosti, nisu tek suvenir i podsjetnik na prošlost jer izvan konteksta gube svoje prvotno značenje, a time i svoju bit. Naprotiv, radovi s nakupinama prijašnjih nadahnuća zadobivaju drugačija značenja, manifestiraju se u 'novom' umjetničkom djelu", zabilježila je u katalogu izložbe kustosica Lošinjskog muzeja Marijana Dlačić, koja je uz autoricu i ravnateljicu muzeja Zrinku Ettinger Starčić govorila na otvaranju izložbe.

Ana Vivoda je nakon diplome na Odsjeku za likovne umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta završila postdiplomski studij u Stockholmu, a doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine. Do sada je imala šest samostalnih izložbi grafike i crteža - u Rijeci, Zagrebu, Puli i Madridu, a sudjelovala je u stotinjak zajedničkih izložbi.