Struktura vode kao rad najsofisticiranijeg inženjera

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-07_izlozba-vuksanovic-livingwater2023najava.jpgU utorak u 20 sati će u palači "Moise" u gradskoj jezgri Cresa biti otvorena izložba "Living water" autorice Bojane Vuksanović.


"Uz veliku podršku i u suradnji sa Sveučilištem Rijeka i CAS SEE, uložila sam oko tri mjeseca rada s puno entuzijazma na samom postavu/izložbi, a i kako bi se prostor prizemlja palače 'Moise' oblikovao u funkcionalnu galeriju. Prostor je bio nedavno obnovljen, ali malo korišten i većinom zatvoren i prazan. Rad u mediju keramike uglavnom je bio meditativan i inspirativan, a kao arhitekticu, zaintrigirao me je i sam prostor – kako ga osmisliti u kontekstu grada, kako 'aktivirati' mračnu ulicu ispred, kako obilježiti i dizajnirati ulaz, da galerija postane prisutna u gradu. Bilo je potrebno i osmisliti i opremiti prostor s galerijskim postamentima kako bi dobio svrhu i estetiku galerije, pa sve do rada na malim praktičnim detaljima – dizajniranju postamenta da se mogu slagati modularno i po potrebi sklanjati. Nacrti su poslani i postamenti su izrađeni u stolariji Fučić i prekrasno su izrađeni.
Moja velika želja, uz podršku Sveučilišta Rijeka, bila je da prostor u prizemlju zaživi kao još jedna galerija u gradu Cresu, kojih gotovo da i nema, osim naravno Creskog muzeja i povremenog korištenja prostora Talijanske zajednice, a galerija 'Solis' više nije u toj funkciji, a i naravno presretna sam i radi prezentacije samih svojih radova u takvom prostoru", najavljuje autorica.

Tema izložbe su otisci i površine, dubina i ljepote vode, njena struktura koju umjetnica uspoređuje s radom najsofisticiranijeg inženjera. Zasada, sigurno je da će izložba ostati dostupna publici do kraja ove godine.