Nerezinske "šarturice"

Nerezinske krojačice 1950-ih
Nerezinske krojačice 1950-ih
U petak u 20 sati, u vijećnici iznad poštanskog ureda u Nerezinama bit će otvorena izložba "U kući i oko nje - život žena Nerezina i okolnih mjesta u XIX. i XX. stoljeću".


Organizator je Društvo "Sv. Frane Nerezine - New York 1898", pokrovitelj Grad Mali Lošinj s Turističkom zajednicom, a izložba će biti otvorena za posjetitelje u večernjim satima do 16. rujna. Fotografijama i dokumentima, obrađeno je razdoblje golemih promjena u društvu, a autorica izložbe je Irena Dlaka, kojoj su kao nadahnuće poslužile obiteljske priče s majčine strane te tekst "Ruke moje matere" iz istoimene knjige Julijana Sokolića.

Objavljujemo jednu od fotografija; načinjena je pedesetih godina XX. stoljeća, a prikazuje polaznice tečaja šivanja.

Autorica izložbe Irena Dlaka bilježi: "Do 1947. godine u Nerezinama je bilo više krojačkih radnji koje su primale naučnice. Jedna od tih bila je muška i ženska krojačka radnja Jakove Matković u Rapoći. Pred II. svjetski rat naučnice, ili kako su ih u mjestu nazivali sartorele (šarturice), bile su: Marici Camalich u. Rukonić, Nada Rukonić (Cimić), Neda Chersano, Marici Zuklich u. Vittori, Madia Matkovich, Rina Zuklich (Halmac), Mariana Camalich, Ines Castelani, Maria Marchi, Riccarda Sokolich (Dini), Maria Sokolić (Garinica), Anna Camalich.
Druga krojačka radnja koja je primala naučnice bila je ona Pine Rumen (Sartova) blizu crkve, a naučnice su bile: Albina Camali, Itala Abate, Clara Sokolich u. Lekich, Anka Sokolić.
U selu je bilo i drugih švelji koje su samostalno radile u kući ali bez da primaju naučnike. Te švelje su išle često na žurnuadu, na nadnicu po kućama, to je značilo cijeli dan biti u toj obitelji i šivati za njih, osim novčane naknade za rad, žurnuada je uključivala i ručak u obitelji. Tako isto bile su i pralje koje su išle na žurnuadu."