Otoci.net

Uto21052019

Zadnje dodano:21.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Povijest Stivana u obiteljskoj kući Soldičićevih

Povijest Stivana u obiteljskoj kući Soldičićevih

Kuća Marina Soldičića u Stivanu galerija je fotografija povijesti ovog, a pomalo i susjednih otočnih mjesta. Za održavanja jedriličarske regate tradicijskih barki u Martinšćici doznali smo za ovu brižljivo stvaranu zbirku fotografija.

Iako nije rodom bila iz ovih krajeva, već iz Beograda, nedavno preminula Soldičićeva supruga Vera pokazivala je iznimno zanimanje za povijest Stivana, pa su u kuhinji i predsoblju obiteljske kuće zajedno posložili fotografije, ispričavši time ne samo priču o užoj i široj obitelji, već i daljim rođacima, susjedima, sumještanima.

Na zidovima se tako mogu naći portreti nastali u vrijeme kada je za otočane fotografiranje bila rijetka i dugo pripremana zgoda, zatim prizori iz svakodnevice poput radova u polju, berbe grožđa, rada u nekadašnjem rudniku boksita, pripremanju hrane, vjerskih i drugih slavlja, okupljanja za današnje pojmove nezamislivo brojnih učenika osnovne škole, odlazaka u vojsku, priključenja sela na vodovodnu mrežu. Izloženo je i nekoliko dokumenata, među kojima posebno mjesto zauzima austrijskim biljegom frankirana "svedožba" kojom strojni monter Josip Milohnić u rujnu 1915. godine potvrđuje da je Miko Soldičić iz Sv. Ivana pod njegovim nadzorom tri mjeseca vodio motor-stroj Mlinarske zadruge u Sv. Ivanu (prostor današnje trgovine u Stivanu, op.a.), te se "kroz isto vrieme izkazao vrlo marljiv te podpuno sposoban za vodjenje motor-stroja".

Marino Soldičić (68) je od 1971. godine stanovnik Portoroža, rodnome se mjestu vraća ljeti, a kako nema djece, i ovim putem poziva na očuvanje dragocjene zbirke, koju bi svakako trebalo očuvati na način kako je to učinjeno i u nekim drugim otočnim mjestima poput Punte Križa ili Vidovića, odnosno kroz obradu otočnih muzejskih ustanova i/ili udruga koje istražuju otočnu baštinu. Prezimena koja se pojavljuju u opisima fotografija - Soldičić, Kuljanić, Vitković, Vodarić, Mužić, Jurjako, Toić, Krivičić, Muškardin, Pinezić, Maver, Vlakančić, Balon, Mihaić i druga - i dalje vrlo prisutna na cresko-lošinjskom području, upućuju na to da mnogi u ovim svjedočanstvima vremena mogu pronaći svoje bliže ili dalje rođake.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!