Otoci.net

Uto21052019

Zadnje dodano:21.05.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Baština Brat protiv brata, prijatelj protiv prijatelja

Brat protiv brata, prijatelj protiv prijatelja

"Želio sam ljudima pokazati da je rat apsurd, u njemu brat ratuje protiv brata, prijatelj protiv prijatelja", poručio je Renzo Rocconi, autor dvostruke izložbe posvećene otočanima u I. svjetskom ratu.

Prvi dio izložbe u subotu navečer otvoren je u vijećnici Mjesnog odbora u Nerezinama, a izložene su fotografije, tekstovi i ponešto konkretnije građe o stanovnicima Nerezina, Osora, Ustrina, Svetog Jakova i Punte Križa koji su od 1914. do 1918. sudjelovali u, kako se to s razlogom zna reći, prvom svjetskom klanju.

Cresko-lošinjsko otočje do tog je rata pripadalo Austro-Ugarskoj, pa je velika većina otočana služila tu vojsku, iako je jedan dio dobrovoljno pristupio vojsci Kraljevine Italije. Otrgnuti od svojih obitelji i domova, mnogi su izgubili živote u ratnim strojevima tuđih kraljeva i careva, a u životima onih koji su imali sreću vratiti se na otok, ništa više nije bilo isto.

Rocconi živi u mjestu Spinea blizu Venecije, potomak je otočne obitelji Rukonić čije je prezime talijanizirano u vrijeme razmaha fašizma dvadesetih godina prošlog stoljeća. Teme iz povijesti istražuje hobistički, a ovo je istraživanje počeo potaknut pričama o četvorici braće svojeg nona, rođenim Osoranima. Domenik Rukonić poginuo je 1915. kao austrijski vojnik u Oslavju kod Gorice, Ivanu Rukoniću se kao austrijskom vojniku izgubio trag na istočnom frontu, pomorac Mario Rukonić zatekao se u američkoj vojsci te je poginuo 1918. u Francuskoj u borbi s Nijemcima, austrijskog vojnika Antona Rukonića smatrali su nestalim nakon bitke na Bukovini, no preživio je i umro u 88. godini.

Čitajući literaturu o ratu, Rocconija su najviše zanimale pojedinačne sudbine, pa je odlučio istražiti sve o rodbini, pa sumještanima svojih predaka, da bi se na kraju ulovio cijelog cresko-lošinjskog otočja. Ostatak ovog područja bit će predstavljen na izložbi koja će biti otvorena u nedjelju u 20 sati u Cresu u zgradi Zajednice Talijana, a priprema je za objavljivanje knjige na ovu temu - ujedno i poziv svima koji žele pridonijeti pričom, fotografijom ili dokumentom o svojim precima u tzv. velikom ratu.

Nametnulo se pitanje, a što je s otočanima u II. svjetskom ratu? "I ovo je bio ogroman posao, pa se nisam bavio II. ratom, što ne znači da možda u budućnosti neću otvoriti i tu temu. No, treba imati u vidu da je taj rat kod nas još uvijek skliska tema...", zaključio je Rocconi.

Na otvaranju izložbe, osim autora, govorili su Flavia Zorović uime Društva "Sv. Frane", te Luigi Satalić uime Gradskog vijeća Malog Lošinja, a autorica postava izložbe je povjesničarka umjetnosti Irena Dlaka.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!