Crteži iz Mihičićeve zbirke

Jedan od crteža iz zbirke, autora Ante Župića
Jedan od crteža iz zbirke, autora Ante Župića
Od srijede, pa do 1. rujna u galeriji "Fritzi", sjedištu Lošinjskog muzeja u Malom Lošinju, bit će postavljena izložba "Linija života: Crteži iz fundusa Zbirke Andra Vida Mihičića".


Studijska je to izložba kustosice Lošinjskog muzeja Martinele Mužić, a zasniva se na Zbirci Mihičić, jednoj od temelja otočne muzejske ustanove. Velik broj ondje pohranjenih crteža nije dosad bio izlagan javnosti, a riječ je o preko 250 radova hrvatskih umjetnika nastalih u rasponu od šezdeset godina. Naročito je zastupljena serija radova Mihičićevih studenata s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu iz 1953. godine, kao i crteži umjetnika koji su prijateljevali s Mihičićem.

"Godina 2023. predstavlja tridesetu obljetnicu od postavljanja i izlaganja umjetnina Zbirke Mihičića javnosti, a koje su 1993. postale dio stalnog postava palače 'Fritzi'. Izložbom se željelo objaviti te javnosti prezentirati crteže u kontekstu opusa pojedinih autora te u fokusu stručnog rada Andra Vida Mihičića, intelektualca koji je uz likovnu građu koju je sakupljao bio neraskidivo povezan. Krajnji je cilj valorizacija i popularizacija crteža kao samostalnog i pažnje vrijednog umjetničkog medija", najavljuje Martinela Mužić. Otvaranje će biti u srijedu u 19 sati.