Otočni kapetani: Giovanni Matteo-Zanetto Cosulich

Zanetto Cosulich
Zanetto Cosulich
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Giovanni Matteo-Zanetto Cosulich de Pechine (1818-1896)

Giovanni Matteo, zvani Zanetto, Cosulich de Pechine (1818-1896), pomorski kapetan i brodovlasnik, predstavnik obitelji koja se iz Malog Lošinja, iz predjela Kalk, preselila u Bakar i Sušak. Njegov predak Giovanni Matteo Cosulich (1760-1847) kupio je posjed na Pećinama i tu podigao obiteljsko brodogradilište 1828. godine. Ovoga sin Casimiro Cosulich (1809-1888) proširio je kapacitete brodogradilišta i bio najbogatiji riječki brodovlasnik jedrenjaka, predsjednik riječke Trgovačke komore i upravitelj najvećeg osiguravajućeg društva, te ga je car Franjo Josip Prvi odlikovao vitezom s pridjevkom "od Pećine".

Kapetan Zanetto plovi na vlastitim brodovima kao zapovjednik od 1844. do 1868. godine, kada se trajno iskrcava. Njegova kćerka Maria Crocifissa Cosulich (1852-1922) utemeljiteljica je Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Rijeci.  

Sin Casimira Luigi Cosulich (1838-1917) također je uspješan poslovni čovjek u Rijeci, a pokopan u obiteljskoj grobnici u Malom Lošinju. Nakon Drugog svjetskog rata sljednici obitelji odlaze u iseljeništvo i nalaze se danas u Limi, u Peruu.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.