Otočni kapetani: Giovanni Luigi Premuda

Giovanni Luigi Premuda
Giovanni Luigi Premuda
Na portalu Otoci.net, u suradnji s Klubom pomoraca Lošinj, ove godine mini-biografijama predstavljamo 26 istaknutih kapetana iz bogate lošinjske pomorske povijesti, prema izboru dr. Julijana Sokolića.


Giovanni Luigi Premuda (1841.-1930.)

Kapetan i brodovlasnik prvog parobroda "Grazia" lošinjske trgovačke mornarice, nabavljenog u Engleskoj 1885. godine.

Završava Nautiku u Malom Lošinju i plovi na jedrenjacima obiteljskog poduzeća gdje postaje zapovjednikom. Osjećajući prolaznost jedrenjaka odvaja se od obitelji i nabavlja spomenuti parobrod za svoje poduzeće. Brod je star deset godina, ima 700 brt, dug je 60, a širok 8,75 metara. Nakon sedam godina uspješne plovidbe 1892. godine se iskrcava i nabavlja jedan veći i suvremeniji parobrod "Dorotea" od 1570 brt. te seli sjedište poduzeća iz Malog Lošinja u Trst. Do 1906. nabavlja još dva parobroda, "Aristea" i "Arimatea" te iz karatnog sustava prelazi u dioničko društvo. Tako nastaje "Societa' Anonima di Navigazione a Vapore Giovanni Luigi Premuda".

Tijekom Prvog svjetskog rata ostaje na jednom brodu, ali se flota obnavlja i od parobroda prelazi na motorne brodove. Kapetan i brodovlasnik Giovanni Luigi Premuda umire u 89. godini, upravo kada novi motorni brod od 5890 brt "Tergestea", dug 121 m i širok 17 metara, sagrađen u brodogradilištu u Monfalconeu kreće na svoje prvo putovanje.

Ovaj serijal napisa - koje objavljujemo dvaput mjesečno - ujedno je i poziv drugim istraživačima pomorske povijesti, da svojim saznanjima obogate biografije istaknutih kapetana.