Lošinj predstavio festival "Losinava" u Rijeci

Na botelu Marina
Na botelu Marina
Povodom nadolazećeg festivala "LOSINAVA - Lošinjskim jedrima oko svijeta", 31. kolovoza 2023. godine na botelu "Marini" u Rijeci održana je konferencija za medije.


Od 2. do 16. rujna 2023. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva festivalom "LOSINAVA" tijekom kojeg će svi zainteresirani imati priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja kroz mnoštvo regata i sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica.

Tradicionalno otvorenje festivala, 2. rujna započinje u malološinjskoj luci 11. lošinjskom regatom pasara na vesla. U ovoj tradicionalnoj veslačkoj utrci natječu se drvene pasare do 4,3 i preko 4,3 metara, po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća. "Vrlo smo ponosni što se natjecateljski duh Lošinjana održao sve do današnjih dana, upravo po uzoru na regate naših predaka koji su redovito gajili duh veslanja, oslanjajući se na natjecanje u izradi što bolje i što brže pasare. Ozbirom na postojanje sedam brodogradilišta u malološinjskoj uvali krajem 19. stoljeća, bilo se tradicionalno natjecati, ribariti i živjeti s morem, kao i danas", objasnio je predsjednik Kluba pomoraca Lošinj, Lucio Jurjako.

Osim regate pasara, slijede 6. noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svijetlima reflektora u luci Mali Lošinj te 41. lošinjska regata - regata lošinjskih olimpijaca; navigacijska regata i regata štap! Ne čudi to obzirom da je upravo Lošinjan Agostino Straulino bio najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti.

"Drugi vikend u rujnu rezerviran je za Regatu lošinjskih olimpijaca. Riječ je o jednoj od najuspješnijih regata krstaša u kalendaru Hrvatskog jedriličarskog saveza na sjevernom Jadranu i to potvrđuje već 41 godinu zaredom. Akvatorij otoka Lošinja zbog svog položaja i povoljnih uvjeta na moru jedriličarima predstavlja izazov, stoga se i ove godine očekuje pedesetakak posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Upravo ta geografsko-meteorološka pozicija u kombinaciji s kvalitetnom organizacijom na moru i kopnu, garancija je uspješnosti ove regate. Od većih brodova svoj dolazak najavili su riječki 'Molo Longo Tuttatrieste' te slovenski 'Generali' i 'Adriatic Europa', a očekuje se prava armada brodova iz Istre, zatim kvarnerske zone te pokoja posada s južnijih krajeva. Navigacijsko jedrenje u dužini tridesetak nautičkih milja jedrit će se 9. rujna u sklopu festivala, a nedjelja je rezervirana za štap-jedrenja u lošinjskoj vali. Na kopnu neće nedostajati zabave, od koncerta Đanija Stipaničeva na logeru 'Nerezincu' okruženom pasarama i gucima u noćnoj promenadi u lošinjskom portu, do pomorske večeri uz koncert, riblje delicije i pokoju čašicu vina... do nedjeljnog proglašenja pobjednika i podjele nagrada", najavio je predsjednik Jedriličarskog kluba "Jugo", Vedran Kabalin.    

Inače, u sklopu festivala, a u organizaciji JK "Jugo" održat će se i radionice za najmlađe; osnove teorije jedrenja, upoznavanje osnova brodskog trupa, poučno jedrenje za djecu te radionica o mornarskim čvorovima.

Posljednja regata u nizu je 47. nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954. do 1966. te od 2011. godine do danas. Ovom regatom ujedno se najavljuje i završetak festivala LOSINAVA. Smisao Nerezinske regate pojasnio je član Sportsko ribolovnog društva "Škarpina" iz Nerezina, Mario Živković.

"Smisao ove regate zapravo se očitava u originalnosti tradicijske regate koja je nastala razvojem i rastom brodarstva na otoku. Kako bi brodograditelji mogli uvjeriti kupce u vrijednost svojeg relativno skupog jedrenjaka - logera, goleta, kutera... počeli su izrađivati malene replike (modele) brodova. Bile su to regatne jedrilice, ranije gucevi, a kasnije pasare, iz koje je proizašla i glasovita lošinjska regatna pasara, a koja je u bivšoj Jugoslaviji evoluirala u nacionalnu klasu L-5. Svaki škver je s mnogo truda i umijeća svojih majstora posvećivao veliki mar i istančanost pri kreiranju što savršenijeg oblika koji će na regatama postići što bolje rezultate - na ponos i promidžbu vlastitoga imena", pojasnio je Živković i poželio da festival u spomen zlatnog doba pomorstva po uzoru na citat Ezre Pounda svih podsjeti kako je tradicija ljepota koju treba čuvati, a ne gomila lanaca koji nas vezuju.

"Ovim festivalom želimo gostima, kao i stanovništvu približiti pomorstvo kao važan segment lošinjske povijesti. Bogat i zanimljiv život sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja i brodovlasnika ovaj su otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća. Upravo je zato festivalu dodijeljen naziva 'LOSINAVA', kao kombinacija Lošinja i nave, vrste jedrenjaka duge plovidbe. Scenski prikazi ispraćaja pomoraca, doživljaji zalaska sunca na logeru 'Nerezincu', radionice i edukacije za velike i male, pomorske večeri, koncerti, predavanja, izložbe i kazališne predstave... sve to  očekuje vas posjetite li Lošinj ovoga rujna, a neizostavna je i gastro ponuda 'Jela lošinjskih kapetana' u lošinjskim restoranima! Ove godine pridružit će nam se i Piran, grad partner, svojim tradicijskim brodom 'Topo'", najavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.

Pridružite nam se i zaplovite kroz lošinjsku maritimnu povijest!

Cjelokupni program pronađite na web-stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr).

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja