15. fešta lošinjske kuhinje 27.4. - 31.5.2023.

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-04_tz-festalosinjskekuhinje-promo2023a.jpgTijekom travnja i svibnja na Lošinju vas čekaju gastronomski doživljaji - 15. fešta lošinjske kuhinje!


Ljubitelji gastronomskih delicija 27. travnja 2023. godine na malološinjskom trgu imat će priliku isprobati brojne specijalitete koje će lošinjski restorani, vinari i učenici Srednje škole Ambroza Haračića predstaviti u sklopu otvorenja ovogodišnje 15. fešte lošinjske kuhinje.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Grada Malog Lošinja, četrnaest lošinjskih restorana od 27. travnja do 31. svibnja 2023. godine nudit će po dva jelovnika lošinjske kuhinje (riblji i mesni), po atraktivnim cijenama.

Aromatično samoniklo začinsko bilje, divlje šparoge, svježe ribe i plodovi mora, otočna janjetina i divljač iz obližnjih šuma, u interpretaciji lošinjskih chef-ova koji kroz okuse pričaju o svom otoku, dodatno motiviraju na posjet Lošinju.  

Među atraktivnim delicijama koje se na Lošinju nude su i: zalogaji od kozje skute i šparoga; sir u škartocu s aromatičnim lošinjskim biljem; domaći saur od srdela i lošinjskog bilja; dimljeni file plave ribe na rukoli; hobotnica s bobom i koromačem; jadranski inćuni marinirani u malvaziji s mladim motarom; krem-juha od rakova; trlje od kamena; file lokarde s mirisnom palentom u umaku od otočnog bilja; file brancina u korici od krušnih mrvica s lošinjskim biljem; brancin kuhan u maslinovom ulju i vinu žlahtini s krumpirom; brudet od sipe s palentom; paté od otočke janjeće jetre; janjeći but u crnom vinu i njoki s lošinjskim aromatičnim biljem; janjeći kotlet s pireom od lošinjskog boba; otočna divljač s domaćim njokima s komoračem; gulaš od creske divljači s domaćim njokima; špikovani but creskog vepra s pljukancima; žgvacet od lošinjske divljači marinirane u začinskim travama s domaćim njokima; torta s ružmarinom i maslinovim uljem; krafi s umakom od šumskog voća i terana; fantazija od mlade skute i meda; tart od lošinjskih limuna; panna cotta s lavandom i bosiljkom.

"Fešta lošinjske kuhinje je već 15 godina dio destinacijske ponude. Cilj je posjetiteljima, ali i stanovnicima prezentirati specijalnu gastro-priču te im omogućiti doživljaj okusa Lošinja koji reflektira bogato gastronomsko nasljeđe u receptima i izvorne okuse lošinjskih namirnica. Na ovaj način potičemo i promoviramo lokalnu gastronomiju te obogaćujemo destinacijsku ponudu, ali i stvaramo dodatni motiv dolaska", smatra direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

U raznovrsnim specijalitetima, možete uživati u sljedećim restoranima: restoran Artatore, restoran Baracuda, restoran Bocca Vera , Borik Mediterranean Bar, Gastro Pub Deveron, restoran Diana, restoran Eki, Lanterna Grill, restoran Nautika Lošinj, konoba Silvana, restoran Silver Bay, restoran Televrin, restoran Veli žal te restoran Za Kantuni.

Na otvorenju, uz restorane svoju će ponudu prezentirati i vinari: Komadina s Lošinja, Valenta, Apolitico i Katunar.
Također, ove godine svi koji kušaju jela, fotografiraju ih i objave na svojim društvenim mrežama uz #LosinjFoodFestival mogu osvojiti jednu od nagrada: Dolphin Watching Tour, Tematski vidikovac Providenca, Muzej Apoksiomena i Osorski vremeplov, Romantična večera i Wellness tretman.

Pridružite nam se i isprobajte brojne specijalitete!

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja