LOSINAVA - Festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta"

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
Od 3. do 17. rujna 2022. godine Lošinj se ponovno vraća u vrijeme zlatnog doba pomorstva festivalom "Losinava - Lošinjskim jedrima oko svijeta".


Mještani i posjetitelji imat će priliku uživati u bogatom programu posvećenom pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Zainteresirane očekuje mnoštvo regata, predavanja, sportskih događanja, koncerta i edukativnih predavanja te radionica.

Samo značenje naziva festivala LOSINAVA je zapravo kombinacija "Lošinja" i "Nave", broda, odnosno vrste jedrenjaka duge plovidbe s tri jedra.    

Vratite se u prošlost – upoznajte pomorsku tradiciju otoka Lošinja!    

Već tradicionalno, otvorenje festivala održat će se 3. rujna u malološinjskoj luci defileom nakon čega započinje 10. lošinjska regata pasara na vesla, tradicionalna veslačka regata u kojoj se natječu drvene barke (pasare do 4,3 metara i pasare preko 4,3 metara), po uzoru na nekadašnje veslačke regate pasara koje su se održavale krajem 19. stoljeća u malološinjskoj luci, a jedan od organizatora bio je i ravnatelj lošinjske Nautičke škole, profesor Eugen Jelčić. Veloselskom regatom maštela (bačvi) otvorenje se seli i u Veli Lošinj, a u večernjima satima zabavljamo se uz gastroponudu i koncert "Gustafa"!

Jeste li znali da su lošinjski brodovlasnici u svom vlasništvu imali čak 127 brodova te 23 broda u suvlasništvu stoga ne čudi da su upravo regate i brodice nositelji ovog festivala? Osim regate pasara, slijede 5. noćna regata tradicijskih barki na jedra pod svjetlima reflektora u luci Mali Lošinj (9.9.) te 40. lošinjska regata - regata lošinjskih olimpijaca (10.-11.9.). Ipak je Lošinjan Agostino Straulino bio najveći jedriličar u talijanskoj olimpijskoj povijesti. Posljednja regata u nizu je 46. nerezinska regata tradicijskih barki na jedra koja se održavala od 1920. do 1942., od 1954. do 1966. te od 2011. godine do danas. Upravo je ove godine 10. obljetnica održavanja od njezine revitalizacije. Ova regata ujedno obilježava i završetak festivala LOSINAVA.

"Addio, moj ljubljeni!", govorila je u vjetar i mahala jedrenjaku koji je nestajao na horizontu...

Svaki lošinjski brod, kad bi isplovio iz luke za daleko putovanje, pristao bi u jednoj od najljepših lošinjskih uvala. Riječ je o uvali Čikat, ispred crkvice Annunziata gdje bi se posada iskrcala te u crkvici s obiteljima izmolila krunicu (ruzarij) prije rastanka. I ove godine prisjetit ćemo se kako je nekada izgledao ispraćaj pomoraca scenskim prikazom "Pozdrav kapetanu" (8.9. i 15.9.). Novitet je umjetnička skulptura "Adio" posvećena upravo Mariji Stuparić, ženi kapetana Aldebranda Petrine koja je mašući pozdravljala svog ljubljenog koji je plovio u daljinu.  Ova skulptura koja simbolizira ljubav i vjernost predstavit će se Lošinjanima i gostima 15. rujna kod crkvice Annunziata.

"Starac u novom ruhu" – doživite zalazak na logeru "Nerezincu"

Za vrijeme trajanja festivala, iskoristite jedinstvenu priliku i doživite zalazak sunca uz prezentaciju pomorske baštine na logeru Nerezincu (5.-8.9., 12.-15.9.). Ovaj jedrenjak obnovljen po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća je zapravo interpretacijski plovidbeni centar pomorske baštine i "muzej na otvorenom".

Radionice i edukacije za velike i male!

I najmlađi će moći sudjelovati u radionicama i edukacijama; poučnom jedrenju za djecu u organizaciji JK "Jugo" (3.-17.9.), Maloj školi pletenja mreža s Fabijanom Jurčevićem (5.-10.9.), Maloj školi brodogradnje u kojoj će izrađivati tradicionalni drveni brod zajedno s Udrugom "StolArt" (5.-10.9.), a možda će i promatrati nebo i nebeska tijela s Astronomskim društvom "Leo Brenner" (3.9., 9.9., 10.9. i 17.9.).

Glazba, teatar i tradicija = zabavni mix koji se ne propušta!

Nakon "Gustafa", zabavni program nastavlja se koncertima "Magic Guitars" (5.9.), Tedija Spalata i klape "Čikat" na logeru "Nerezincu" (9.9.). U sklopu Pomorske večeri slijedi Tragovima Olivera – Petar Dragojević, "Dupini" i Tedi Spalato (10.9.) te predstava "Kalafat, papagalo i batana" (16.9.). Finalni koncert "Daleke obale" u sklopu zatvaranja festivala bit će u Nerezinama (17.9.).

Jedno od zanimljivijih događanja je Pomorska večer (10.9.). u kojoj ćete zasigurno uživati u nastupima folklora, puhačkog orkestra, mažoretkinja, klapa te izložbenim stolovima na kojim se prikazuju tradicijske pomorske vještine i zanati. Neizostavna je i gastronomska ponuda na izletničkim brodovima, a u kasnijim večernjim satima slijedi koncert.

Predavanja i izložbe – edukativni program festivala

Izložbe i predavanja također su neizostavni dio cjelokupnog programa stoga prošećite Rivom lošinjskih kapetana i uživajte u izložbi "Ex voto Čikat - zavjetnoj baštini lošinjskih pomoraca" (3.-17.9.) i poslušajte istoimeno predavanje Irene Dlaka i lošinjskog Kluba pomoraca u Muzeju Apoksiomena (6.9.). Posjetite galeriju "Fritzi" i studijsku izložbu "S Jadrana do Arktika" (7.9.), a možda vas bude zanimalo predavanje "Galiola museuma", "Lošinjske lanterne i lanternisti" (8.9.). Dr.sc. Julijano Sokolić i lošinjski Klub pomoraca pripremili su predavanje "Lošinjski brodograditelji" (13.9.), a Željko Skomeršić "Lošinjska regatna pasara" (14.9.).

Od ostalih sportskih događanja u uvali Čikat održat će se 18. međunarodni vaterpolski turnir "Dobri dupin" (2.-4.9.) te 2. međunarodni ženski vaterpolski turnir "Plejade" (9.-11.9.).

Što su nekada jeli lošinjski kapetani?!

Ne zaboravite, tijekom trajanja festivala, možete uživati u gastro-delicijama kušajući "Jela lošinjskih kapetana" u lošinjskim restoranima. U ponudi je riblji meni po jedinstvenoj cijeni (tri slijeda i čaša vina), a sudjeluju: restoran "Artatore", restoran "Baracuda", restoran "Bocca Vera", "Borik Mediterranean Bar", konoba "Cigale", "Gastro pub Deveron", "Steakhouse Diana", restoran "Eki", hotel i restoran "Manora", konoba "Silvana", restoran "Veli žal" i restoran "Za kantuni".

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem nacionalnog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za razdoblje od 2014. do 2020. godine, intenzitetom od 100%. Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

Pridružite nam se i zaplovite kroz lošinjsku maritimnu povijest!

Cjelokupni program pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja (www.visitlosinj.hr).

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja