Istraživanje muzeja kroz igru

U palači Fritzi / foto: B. Purić
U palači Fritzi / foto: B. Purić
Kroz igranje uloga, izmišljenih likova ili povijesnih osoba te rješavanjem zagonetki, odsad se može doživjeti sadržaj Lošinjskog muzeja.


Napravljen je program (aplikacija za mobilne telefone) "Naratour", za sva četiri izložbena prostora Lošinjskog muzeja - palaču "Fritzi" i Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju te Kulu u Velom Lošinju i Arheološku zbirku u Osoru.

"Za svaki objekt Lošinjskog muzeja kreirane su ture s najmanje šest interesnih točaka, trenutno, a broj će se, svakako, povećavati. Svaka od ovih točaka povezana je pričom koja je dodatno obogaćena zagonetkama i izazovima. Kako bi se posjetiteljima pružila dodatna vrijednost, nakon uspješnog rješavanja izazova, dobivaju zanimljive činjenice povezane s temom. Softver su razvila braća Renato i Vanja Poljak iz 'Naratoura', koji su prepoznali prezentacijske slabosti i želje muzeja. Aplikacija je za sada dostupna besplatno", kaže ravnateljica muzeja Zrinka Ettinger Starčić, dok je Renato Poljak dodao da će se "posjetitelji više angažirati prilikom posjeta jer imaju interakciju s eksponatima i time će im doživljaj muzeja ostati duže u sjećanju" te da je program već dostupna u više od dvadeset muzeja i galerija.