Tomislav Salković: "Uz pomoć oznake želimo svrstati cresko maslinovo ulje uz bok sličnih renomiranih proizvoda"

Tomislav Salković
Tomislav Salković
Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, u spomen na dan kad je prije devet godina Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla. Bila je to prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je ostvario jedan hrvatski proizvod, a svega tri mjeseca kasnije europsku oznaku izvornosti zasluženo je dobilo Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres. Slijedili su mnogi drugi proizvodi i do danas ih 46 nosi europske zaštićene oznake izvornosti ili zemljopisnog porijekla.


Zbog čega su mnogi proizvođači autohtonih hrvatskih proizvoda prošli zahtjevni postupak dobivanja zaštićene oznake kvalitete i svake godine provode složeni i neizvjestan postupak certificiranja kako bi na svoj pršut, ulje, sir ili med mogli staviti prestižnu crveno-žutu oznaku?  Zbog toga što korištenje zaštićene oznake proizvođačima omogućuje proizvodnju autentičnog i kontroliranog proizvoda zajamčene kvalitete, a isto tako kupcima jamči da se radi uvijek na isti način proizvedenom pršutu ili ulju, uvijek jednake kvalitete, te da za to garantira Europska unija. Osim toga, oznaka povećava prepoznatljivost tih proizvoda na tržištu što povećava njihovu vrijednosti i konkurentnost. To posebno vrijedi za strane turiste, dok Hrvati polako shvaćaju i prihvaćaju značenje zaštićenih oznaka. Naime, Europska unija još je devedesetih godina uspostavila jedinstven sustav koji omogućuje zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Danas svaki Talijan zna što takva oznaka znači na pakiranju sireva Grana Padano ili Gorgonzola ili na Prosciutto di Parma, ali i širom Europe cijene se upravo proizvodi s takvom oznakom. Upravo taj znak na ambalaži proizvoda, neposredno uz naziv, potrošaču jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.
Sve to vrijedi i za Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres.

EDMU Cres – prva oznaka izvornosti u Hrvatskoj!

Creska udruga za razvitak poljoprivrede i agroturizma "Ulika" je 2007. godine pokrenula projekt zaštite Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres oznakom izvornosti s namjerom da se i otočnim proizvođačima ulja omogući korištenje tog sustava kojim se potrošačima jamči posebna kvaliteta ulja i njegovo lokalno podrijetlo. U slučaju creskog ulja, njegova posebna svojstva rezultat su uporabe lokalnih sorti maslina, specifičnih pedoloških uvjeta i izrazito ekstenzivnog načina uzgoja maslina.
Projekt zaštite rezultirao je izradom specifikacije i registracijom oznake izvornosti na razini Republike Hrvatske u srpnju 2012. godine, a na razini Europske unije oznaka je registrirana u srpnju 2015. godine kao prva oznaka izvornosti i prvo registrirano maslinovo ulje s područja Republike Hrvatske.

Od tada tu oznaku, ali i sam naziv "ekstra djevičansko malinovo ulje Cres", smiju koristiti samo oni proizvođači ulja koji poštuju specifikaciju proizvodnje, čije ulje zadovoljava stroge parametre kvalitete te su prošli propisani nadzor i ishodili certifikat. U specifikaciji su navedeni svi zahtjevi i uvjeti koji se moraju zadovoljiti u procesu proizvodnje i analizi samog proizvoda kako bi ulje moglo dobiti zaštićenu oznaku izvornosti.

Stoga kupnjom Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres sa zaštićenom oznakom izvornosti potrošač može biti siguran da se radi o ulju posebne kakvoće proizvedenom na otoku Cresu čija se proizvodnja odvija pod nadzorom ovlaštenog certifikacijskog tijela. Zanimljivo je da su točno definirana fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva ekstra djevičanskog ulja Cres koja su čak stroža od onih koje propisuje važeće nacionalno i europsko zakonodavstvo.

Ove godine samo Macmalić ima pravo na oznaku izvornosti

Prethodnih godina tri su proizvođača maslinovog ulja s otoka Cresa ostvarili pravo korištenja oznake izvornosti, a ove godine to je uspjelo samo jednom, poljoprivrednom gospodarstvu Racica. Vlasnik gospodarstva Tomislav Salković jedan je od većih creskih maslinara i ove godine na dvije trećine proizvedenog ulja ima pravo staviti prestižnu crveno-žutu oznaku koja jamči visoku kvalitetu.
- Ove je godina berba započela već početkom listopada, to je još jedna posljedica klimatskih promjena koje dosta utječu na tradicionalni način uzgoja i berbe maslina. Na početku je sezona bila obećavajuća, prognozirali su se rekordi, ali na kraju je ispala vrlo izazovna. Kad smo početkom studenog primijetili da masline nisu zdrave, svakog dana smo uzorke slali na analizu. Nakon desetak dana analiza je pokazala da ulje više nije dovoljno kvalitetno i prekinuli smo berbu. Posljednjih 700 proizvedenih litara uopće nije bilo ekstra djevičansko nego djevičansko i tu smo količinu odmah prodali za proizvodnju ulja s raznim aromama jer Racica u maloprodaji nudi samo brend Macmalić koji je ekstra djevičanske kvalitete, kaže Tomislav Salković koji u kvalitetu ulja kojeg prodaje može biti siguran upravo zbog čestih i redovitih analiza koje provodi u sklopu certifikacije svog proizvoda. Za njegovo ulje jamči Europska unija i svaki kupac može biti siguran da je u njegovoj trgovini kupio upravo onakvo ulje kakvo je deklarirano.
Točno na Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja, nakon strogo definiranog postupka taloženja i pretakanja, Salković je započeo s punjenjem prvih boca Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres. Budući da se certifikat dobije za točno određenu količinu ulja pa se može reći da Ministarstvo poljoprivrede zna za svaki decilitar Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres koje je proizvedeno, boce drugih proizvođača ove godine ne mogu nositi taj naziv.
- Oznaka izvornosti stvara razliku u odnosu na druge proizvode jer samo na bocama s tom oznakom smije pisati Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres. Turisti to prepoznaju jer u svojim zemljama već imaju kvalitetne proizvode s tom prestižnom oznakom, dok mnogim hrvatskim kupcima nedostaje edukacije kako bi to prepoznali, objašnjava Salković razloge zbog kojih se i ove godine odlučio na zahtjevan postupak certifikacije.
Racica svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje nudi pod brendom Macmalić u istoimenoj trgovini na glavnom creskom trgu gdje ga se može kupiti tijekom cijele godine jednake kvalitete jer se ono skladišti na nepromijenjenoj temperaturi od 18 stupnjeva Celzijusa u tankovima pod dušikom.

(Sponzorirani članak)