35 kvarnerskih motiva

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-08_izlozba-josippope-cs2023najava.jpgU četvrtak će u sjedištu Creskog muzeja, palači Arsan, biti otvorena izložba slika Josipa Popea.


Radnim mjestom ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića u Cresu, Pope (60) se godinama bavi slikarstvom i autor je preko dvije tisuće radova. Izložba "Kvarnerski motivi" obuhvatit će 35 akrila na platnu načinjenih u proteklih pet godina.

"U svom izričaju, Pope se kreće od realizma do ekspresije, od vjernog prikaza brodova do čiste energije vala. Njegove su primorske kućice i starinska jedra posveta čistoj, gotovo fovističkoj boji nanesenoj dinamičnim potezima kistom i špatulom, toliko gustom da postaje taktilno iskustvo. Noćne slike, u dubokim indigo tonovima, svjedoče nam o plovidbi pod mjesečinom, o kretanju kroz usnuli svijet. Bjelina valova, eksplozija pjene i energije koju izbacuju trajan su motiv i inspiracija njegovih apstrakcija. Kroz otkrivanje uvijek novih i iznenađujućih oblika i prelijevanja plavog i bijelog, izražavaju optimizam i radost koja pršti iz svake slike", najavljuje Jelena Dunato, ravnateljica Creskog muzeja.

Ova će izložba ostati otvorena do 14. listopada.