Osnove maslinarstva za creske školarce

foto: OŠ F. Petrića
foto: OŠ F. Petrića
U tijeku je razdoblje branja maslina na otoku Cresu, a u tu je aktivnost uključena i Osnovna škola Frane Petrića, u kojoj je tema tzv. projektnog ekodana bila - maslina.

"U provedbi su sudjelovali učenici, učitelji, stručni suradnici, ravnatelj i tehničko osoblje škole, ali i vanjski suradnici - dr. Ugo Toić, Marko Ferlora i Danijela Ferlora, te obitelj Bravdica. Ideja projekta je da kroz različite pristupe upoznamo ovogodišnju projektnu temu i povežemo je sa sadržajima svih nastavnih predmeta", kazala je školska pedagoginja Željka Matovinović.

Za djecu je organiziran posjet creskim maslinicima, s upoznavanjem svojstava stabala i plodova, odnosno načinom berbe maslina. Predavanje o maslinarstvu održao je dr. Ugo Toić, nakon čega je u školskim hodnicima postavljena izložba. Od mladog eksperta Marka Ferlore djeca su učila kako se sadi stablo masline, a plodove s postojećih stabala odnijela su na preradu u uljaru Poljoprivredne zadruge. Danijela Ferlora održala je radionicu izrade ukrasa od lišća masline.

Maslina je bila tema i predavanja na satovima raznih školskih predmeta, uključujući i izvannastavne aktivnosti. Održan je glazbeno-scenski program, s degustacijom maslina i maslinovog ulja.