Tureček: Hitna helikopterska služba jeftinija od vojne

Mladen Tureček / foto: B. Purić
Mladen Tureček / foto: B. Purić
Mladen Tureček iz udruge HELP ("Helikopterima liječnici pomažu") gostovao je u Malom Lošinju, održavši predavanje o potrebi za uvođenjem hitne helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj, naročito za jadranske otoke, a kakvo je održao i pred saborskim Odborom za zdravstvo.

Tureček je podsjetio na pilot-projekt hitne helikopterske službe koja je radila četiri mjeseca - potkraj 2015. i u siječnju 2016. godine: "Naša udruga je od Ministarstva zdravstva tražila podatke o pilot-projektu, ali nam ih još nisu dali. Pretpostavljam da podatke ne žele dati u javnost jer se taj projekt pokazao jeftinijom od prijevoza vojnim helikopterima. No, vojska ne radi badave i uzima novac iz državnog proračuna", kazao je Tureček.

Predavač je potrebu za ovom službom potkrijepio time da je ona obuhvaćena nacionalnim strategijama razvoja zdravstva, odnosno sigurnosti prometa, te uštedama u odnosu na postojeći način prijevoza pacijenata vojnim letjelicama. "Godišnji trošak rada službe bio bi 20 kuna po građaninu Hrvatske", zaključio je Tureček, kazavši i da je u Matuljima talijanskim kapitalom otvorena tvrtka koja se namjerava baviti ovim poslom, s tim da intervencije naplaćuje samo od stranih državljana.

Predavanje je organizirao lošinjski ogranak stranke PGS, a uvodnu riječ imao je njihov jedini gradski vijećnik Branko Domac.