Otoci.net

Sub20102018

Zadnje dodano:19.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Četvrtašica Nadia Zabavnik lošinjska dječja gradonačelnica

Četvrtašica Nadia Zabavnik lošinjska dječja gradonačelnica

Nadia Zabavnik izabrana je za dječju gradonačelnicu Malog Lošinja, a njen zamjenik postao je Ardian Abdija.

Nastavljena je time praksa uvođenja djece u način rada javnih tijela upravljanja, koju s Gradom Malim Lošinjem koordiniraju Društvo "Naša djeca" i Osnovna škola Marija Martinolića. Iz odjela četvrtih, petih, šestih i sedmih razreda osnovne škole izabran je po jedan član Dječjeg gradskog vijeća, a potom su oni među sobom tajnim glasanjem odlučili o gradonačelničkoj "dužnosti". Od dvanaestoro prisutnih malih vijećnika (jedan je opravdano izostao sa sastanka), njih petero dalo je podršku Nadiji Zabavnik, učenici IV. A razreda, a troje Ardianu Abdiji iz VII. B razreda. Prema pravilima, njih su dvoje postali dječja gradonačelnica, odnosno dječji dogradonačelnik. Osim njih, još se čak sedmero mališana kandidiralo za ovo mjesto.

Osim Nadije i Ardiana, u Dječjem su vijeću još sedmaši Predrag Šantić i Leonardo Desanti, šestaši Manuel Cavedoni, Mihovil Matić, Adam Pahljina Hernandez i Samuel Stopar, petaši Roko Višak, Amir Abdija i Paskal Benvin, te Franjo Blek i Ena Škoda iz četvrtih razreda.

Učenici su uoči glasanja govorili o svojim željama, a mnogi od njih žele uređenje biciklističkih staza na otoku. Još je bilo prijedloga za unapređenje školskih marendi, uključujući i onaj da Grad za Osnovnu školu izdvoji parcelu na kojoj bi se uzgajalo voće i povrće za školsku kuhinju. Djeca traže i popravak dječjih i sportskih igrališta u gradu, pa i gradnju školske sportske dvorane. Među prijedlozima bilo je i unapređenje čistoće i rasvjete gradskih ulica, veći broj dječjih kazališnih predstava, organizacija božićnog sajma i maškaranog plesa u Osnovnoj školi, a među prijedlozima su bile i veće sigurnosne mjere, kako se u školskoj zgradi ne bi događale tučnjave među učenicima.

Konstituiranje Dječjeg gradskog vijeća vodili su predstavnici Grada Malog Lošinja - gradonačelnica Ana Kučić sa zamjenikom Antom Nedićem, savjetnica za društvene djelatnosti Martina Lipovac, predsjednica Društva "Naša djeca" Jadranka Hofmann i ravnateljica OŠ Olivela Franko.

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"