Otoci.net

Sub20102018

Zadnje dodano:19.10.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Zasad bez dodatnih regula za članove Odbora za urbanizam

Zasad bez dodatnih regula za članove Odbora za urbanizam

Prvih pola sata sjednice Gradskog vijeća Cresa proteklo je u "pregovorima" o sadržaju dnevnog reda, što je još jednom pokazalo slojevitost odnosa snaga u lokalnom parlamentu...

Vijećnik Oliver Filipas, izabran s koalicijske liste HNS-SDP-PGS-HSS, zatražio je da se izmijeni tekst odluke o osnivanju Odbora za urbanizam, tako da se njegove članove obveže na to da pri konstituiranju potpišu izjavu o vlasništvu terena, što bi ih trebalo spriječiti u odlučivanju o vlastitoj imovini. U tom je zahtjevu ostao usamljen - gradska je tajnica Patricija Purić kazala da bi takvi dodaci bili protuzakoniti. "Odbor je savjetodavno tijelo i njegove odluje nikog ne obavezuju. Može se staviti neka općenita odredba, da su članovi dužni poštivati etička načela i propise o sukobu interesa. Kad se radi o nekom određenom zemljištu, taj se član treba izuzeti i od rasprave i od glasanja", kazala je Purić.

I SDP-ov vijećnik Dragan Medarić bio je protiv - kazavši da bi se sam trebao izuzeti, svatko čijeg se terena pojedina odluka tiče, a da eventualne promjene trebaju vrijediti za sve gradske odbore. Tako razmišlja i Marčelo Damijanjević (neovisna lista), koji je ocijenio da se predloženim posebnim tretmanom ovog odbora žele naglasiti neke malverzacije.

Nakon kraće rasprave, u kojoj je Filipas tražio da se o izmjeni odluke glasa "njemu na dušu", navodeći da je već bilo slučajeva nelegalnih ravnatelja i statuta gradskih ustanova i da takve situacije ne bi trebalo ponavljati. Nakon što su ga gradske službe i kolege vijećnici "razožurali" pravnim argumentima, odustao je od prijedloga.

Tako je izglasan predloženi sastav Odbora za urbanizam - Marčelo Damijanjević (predsjednik), Stjepan Vodenac, Roby Orlić, Franjo Stolnik, Oliver Filipas, Tanja Kremenić, Mauricijo Pinezić, Stevo Filinić, Tonči Zubović, Damir Kučica, Bojana Vuksanović, Jadranka Blatt i Željko Mokorić.

Ponovo aktualan venecijanski lav ispod sata!?

Aktualni sat otvorio je Damijanjević s pitanjem o staroj temi - mjestu buduće prostorije Udruge umirovljenika, te pozivom da se na Gerbinu poprave ceste oštećene bujicama. Oliver Filipas zatražio je popravak krova lože na glavnom gradskom trgu, koji prokišnjava, a iz "arhive" je izvukao i staru cresku političko-povijesnu priču o mletačkom lavu ispod sata na trgu, predloživši da se on postavi umjesto gradskog grba.

Stjepan Vodenac s liste HDZ-HRAST pitao je tko radi na strategiji Grada, dobivši odgovor da Grad ima strategiju do 2020. godine, a da sve inicijative za time trebaju doći baš iz Vijeća. Natalija Marelić Tumaliuan (AM) interesirala se za problem s veterinarskim uslugama u Cresu, što se zakompliciralo nakon što je zatvoren dosadašnji prostor ambulante. Dogradonačelnik Marin Gregorović (SDP) kazao je da je obavio sastanke s predstavnicima Veterinarske ambulante Rijeka, no da rješenja još nema, a da su mu oni kazali da im rad u Cresu predstavlja gubitak.

Dragan Medarić zanimao se za infrastrukturne radove u Ribarskoj ulici u svjetlu radova na palači "Moise", a Stjepan Vodenac predložio je otvaranje ureda za poduzetnike, čiji bi cilj bio administrativna pomoć mladim firmama i obrtima. Patris Salković (HRAST) predložio je da uz onaj uz Lungomare, stalno budu otvoreni javni WC na tzv. tržnici, te da se napravi jedan blizu autobusnog kolodvora.

Predsjednica Vijeća Maja Sepčić (AM) imala je niz primjedbi povezanih za objavljivanje gradskih dokumenata na web-stranicama, pa je tako zamjerila izvršnoj vlasti neobjavljivanje prijedloga IV. izmjena i dopuna urbanističkog plana u odgovarajućoj rubrici na internetu, te poziva za dostavu ponuda za bagatelnu nabavu. Prozvala je gradonačelnika Kristijana Jurjaka (HNS) zbog neobjavljivanja natječaja za radna mjesta u Grada, no on je to otklonio, kazavši da su takvi natječaji uvijek objavljeni. "Većinu poslova dobivaju ljudi izvan Cresa. Nemamo ništa protiv, ako su posao dobili pošteno i natječajem im se nije pogodovalo. Kada će Grad i vezane tvrtke početi objavljivati natječaje i zaustaviti odlazak s otoka?", zaključila je Sepčić, ponovivši problem nepostojanja kompletnog registra nekretnina u vlasništvu Grada, o čemu je govorila na prošloj sjednici.

Sanja Tomić (HDZ) predložila je da se izdvoji područje za gradnju montažnih kuća, kao moguće rješenje za mlade obitelji bez većih financijskih sredstava. Istaknula je da se informirala o mogućnostima, odnosno da trenutno nije moguće na istom području "miješati" načine gradnje.

Sastavi odbora usvojeni su prema prijedlozima, svi jednoglasno, osim onoga za gospodarstvo (predsjednik Robert Nekić, te Konrad Damijanjević, Željko Žic, Samir Mujagić i Andrej Filipović) - "protiv" je glasao Stjepan Vodenac.

Na današnji dan.....

20/10/1908

U brodogradilištu blizu Monfalconea, osnivača Lošinjana Alberta i Callista Cosulicha, porinut parobrod "Trieste"