HDZ-ova lista dobila najviše na 10 od 13 birališta

Na biralištu u Velom Lošinju mandat je zaradio Dakić-Barichievich / foto: B. Purić
Na biralištu u Velom Lošinju mandat je zaradio Dakić-Barichievich / foto: B. Purić
Pregled rezultata nedjeljnih lokalnih izbora prema uspjehu kandidata na pojedinim biralištima otkriva neke zanimljivosti.

Na izborima za Gradsko vijeće, Lista HDZ-a i koalicijskih partnera predvođena Anom Kučić dobila je najviše glasova u deset od ukupno trinaest biračkih mjesta. Na ostala tri birališta pobjednici su bili različiti. Tako je u Nerezinama od 269 važećih listića, 102 glasa dobila lista IDS-HNS koju je vodio Andrino Maglievaz, dok je HDZ drugi sa 85 glasova, treći SDP i partneri s 36, a neovisna lista Dubravka Devčića četvrta s 26 glasova.

Devčićeva je lista jedinu pobjedu ostvarila na biralištu u prostorijama šaltera "Komunalnih usluga" na Trgu žrtava fašizma u Malom Lošinju, gdje je dobila 176 glasova, sedam više od HDZ-a, dok je SDP-u i partnerima pripalo 95 glasova.

Rezultate s birališta u Velom Lošinju izborno je povjerenstvo posljednje pridodalo obračunu i upravo je to donijelo mandat Siniši Dakiću-Barichievichu, koji je ondje dobio 132 glasa. HDZ i ostali ondje su dobili 96, Devčićeva lista 88, a SDP i ostali 42 glasa.

Kada je riječ o gradonačelničkim izborima, Ana Kučić dobila je najviše glasova na dvanaest birališta, a samo je u Beleju, sa 16:14 pobijedio Devčić. Ostala trojica kandidata na svim su se biralištima rasporedili od trećeg do petog mjesta, s iznimkom Nerezina, Unija i Suska gdje je drugi Andrino Maglievaz (IDS), a Devčić tek četvrti, te Ilovika gdje je drugo mjesto pripalo Dejanu Nekiću (SDP).

Lošinjski Srbi nisu podržali Mamulu

Iako je većina Lošinjana podržala starog-novog župana Zlatka Komadinu (SDP) i njegovu listu, kada je riječ o izborima za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine, ukupni pobjednik Petar Mamula, kandidat koalicije koju predvodi Komadina, nije na Lošinju dobio većinu - s 12:5 pobijedio je Jovica Radmanović (DSS). No, glasalo je samo 17 birača od 416, koliko ih je imalo pravo glasa u toj kategoriji.