Otoci.net

Sub23032019

Zadnje dodano:23.03.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Politika Vijećnici o kanalizaciji, katamaranu, divljači, semaforu, opijatima...

Vijećnici o kanalizaciji, katamaranu, divljači, semaforu, opijatima...

O aktualnim temama poput odvodnje i kanalizacije u središtu Malog Lošinja i na Kijcu, ugasloj brzobrodskoj liniji Pula - Lošij - Zadar, divljim svinjama, semaforima na mostu na Privlaci, te opijatima među školarcima, raspravljali su gradski vijećnici na sjednici u četvrtak...

Ove teme obilježile su aktualni sat, te posljednju, 28. točku dnevnog reda - izvještaj o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine.

Aktualni sat otvorio je PGS-ov vijećnik Branko Domac, koji je govorio o problemu konzumiranja opojnih sredstava u neposrednoj blizini zgrada srednje i osnovne škole, zatraživši angažman Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada. Domca je zanimala i regulacija prometa na mostu Privlaka, gdje su nakon radova na konstrukciji mosta postavljeni semafori što, navodi vijećnik, može biti smetnja pri jutarnjim putovanjima prema trajektu.

Ljiljana Rukonić iz SDP-a otvorila je temu o smradu u gradu - kaže da svi susjedi gradilišta na Rukaviću trpe nesnosni smrad. Zatražila je i da se s Ministarstvom kulture, s kojim Grad dijeli tu ustanovu, čim prije riješi financiranje Muzeja Apoksiomena.

Đurđicu Šimičić (HDZ) zanimalo je što je nova s eventualnim povratkom ljetne katamaranske linije Pula - Lošinj - Zadar, uzimajući pritom u obzir planove za sljedeću turističku sezonu. Upozorava i na smrad na cestovnom raskrižju prema uvali Sv. Martin.

Rudolf Ivković (HSLS) zatražio je tematsku sjednicu o situaciji s (ne)korištenim vezovima za plovila i mulićima, uz sudjelovanje Lučke kapetanije i Lučke uprave. Zatražio je i pisani odgovor o tri ugovora koje je sklopio Grad, "težine" preko 41 milijuna kuna, te izvještaj o radu odbora pri Gradskom vijeću i gradonačelniku.

Na temu smrada u gradskom središtu vratio se Mario Kamalić (HSS), a zanimalo ga je i hoće li u skorije vrijeme Vijeće useliti u za to predviđen prostor na prvom katu obnovljene bivše Pomorske škole, te hoće li se nastaviti hidroavionske linije. O novostima u projektu obnove ceste od Velog do Malog Lošinja i utjecaju najavljenih poreznih reformi na gradski proračun, odgovore je tražio Siniša Dakić-Barichievich (neovisna lista).

Neovisni vijećnik Dubravko Devčić također je upozorio na poplavljeno Priko prilikom svake jače kiše, a prijavio je i smeđe mrlje na površini mora i smrad kod komunalnog uređaja na Kijcu. Zanimalo ga je i što je u ovom mandatu poduzeto na odstranjenju alohtone divljači s otoka, zbog velikih šteta u ovčarstvu. Da se iznađe još termina u sportskoj dvorani za treninge Rukometnog kluba, zatražio je Anto Nedić (HDZ).

Od odgovora v.d. gradonačelnice Ane Kučić, izdvajaju se oni o regulaciji prometa na Privlaci - Grad je već reagirao i zasad postigao da na semaforu trepće žuto svjetlo od 22 sata do 6 ujutro, te o alohtonoj divljači - Kučić situaciju na terenu, nakon izlova na Punti Križa i oko Nerezina, ocjenjuje nešto boljom od ranije, iako daleko od idealne. Kako vijećnika Devčića nije zadovoljio odgovor, zatražio je pismeno izvješće o učinjenom.

Pročelnica za komunalni sustav Tanja Jović, kada je riječ o smradu na skretanju za Sv. Martin, dio problema vidi u tome što je asfaltirano parkiralište na Dubovi, pa tamo više nema upijanja vode. Za cestu od Velog do Malog Lošinja dobivena je lokacijska dozvola, a gradit će se u tri faze. Na Kijcu se krugovi nečistoće, navodi pročelnica, javljaju zbog radova na popravku dozažnog bazena kao jednog od elementa sustava pročišćivanja otpadnih voda.

Pročelnica za financije Mirta Lozančić kazala je da Grad već dulje vrši pritiske kako bi se obnovila katamaranska veza s Pulom i Zadrom, ali i da postoji problem državne subvencije, ako linija nije cjelogodišnja. O poreznim reformama ne želi ništa zaključivati dok ne dobiju konačni oblik, a kada je riječ o Rukometnom klubu, navodi da je ta udruga dobila još jedan termin.

Rasprava o komunalijama nastavila se i pod posljednjom točkom - izvještaju o radu gradonačelnika. Elvis Živković (HNS) zatražio je da komunalna poduzeća prije turističke sezone obave sastanke po mjesnim odborima, a Andrino Maglievaz (IDS) da je uz novouređeni parking na operativnoj obali previše mjesta za autobuse, što sužava prolaz za automobile, te dodao da zbog ukrcavanja putnika iz talijanskog katamarana ljeti zna doći i do prometnih zastoja. "Rezultata nema, radovi su izvršeni, radovi su plaćeni, a nitko nije odgovoran? Stanje je gore nego prije, tko je tu lud?", o kanalizacijskim problemima na početku obale Priko još jednom govorio je Mario Kamalić.

Zbog gradnje, sve je manje terena koji upijaju vodu

Direktor komunalnih poduzeća Neven Kruljac dio problema vidi u tome što je sve manji broj terena koji su upijali vodu: "Sustav kanalizacije i odvodnje u Malom i Velom Lošinju je napravljen tako da su cijevi odvojene, ali su u šahtama spojene odvodna i fekalna kanalizacija. Kad je to rađeno, prije četrdesetak godina, ljudi nisu htjeli trošiti novac na velike oborinske cijevi. Tada uređaj za pročišćavanje nije bio ni u planu, a oborinska voda je završavala u moru. Tada su na Zagazinjinama bili maslinici, a sada je cijelo naselje s parkiralištima. Teren tako više ne upija vodu", ustvrdio je, kazavši da isti problem postoji na Bočacu, zbog čega se voda slijeva na trg oko bivše Pomorske škole.

Od točaka s dnevnog reda najprije su obavljene ono o urbanističkim planovima uređenja Ćunskog i Suska, te kampa Lopari kraj Nerezina, kojim je sada definiran kapacitet od 400 turističkih kreveta u sklopu turističkog naselja, a kapacitet od 2700 u kampu. Dva UPU-a prošla su jednoglasno, a kod onog sušćanskog suzdržan je bio Branko Domac. Polugodišnji izvještaj o ostvarenju gradskog proračuna prošao je s 12 glasova "za" i jednim suzdržanim, Rudolfom Ivkovićem.

Nešto više rasprave bilo je o odluci o zabrani građevinskih radova tijekom sljedeće turističke sezone, koja će biti na snazi od 15. lipnja do 15. rujna. Kako odluka predviđa i izuzetke uz diskrecijsko pravo gradonačelnika na odluku, Ljiljana Rukonić kazala je da za objekte za stanovanje ne treba raditi izuzetke i da bi gradonačelnik morao imati "jako dobro obrazloženje" za pravljenje iznimki. Andrino Maglievaz usporedio je građevinske radove s onima u škveru, kada se s brodova skida ruzina. "Remorkeri su bili vezani na lučkom dijelu, a ne unutar brodogradilišta. Sva ruzina s brodova ide u more, a još dok sam plovio, to je bilo zabranjeno u svim lukama u svijetu", upozorio je Maglievaz, a pridružio se i Mario Kamalić. Odluka je prošla s 13 glasova "za" i suzdržanim Kamalićem.

Jednoglasno je prošla izmjena i dopuna Odluke o davanju gradskih stanova i stambenih prostora u najam. Izglasane su dvije izmjene u gradskim odborima - zbog poslovnih obaveza Danijel Uremović povukao se iz Odbora za zaštitu okoliša - izabrana je Marijana Dragoslavić, a Slaven Kupina iz Odbora za prostorno planiranje - izabran je Mario Kamalić.

Bez primjedbi prošao je i prijedlog ovogodišnjih gradskih priznanja - počasni građanin Malog Lošinja postat će Ante Gotovina, za životno djelo bit će nagrađena Ljerka Janković, a godišnju nagradu Grada dobit će Ivanka Crnčan.

Na današnji dan.....

23/3/1940

Na Susku započeta gradnja tvornice ribljih konzervi, radila do kraja šezdesetih godina