Franković: Lošinj najzaduženiji, zlorabljeno povjerenje umirovljenika

Mario Franković / foto: B. Purić
Mario Franković / foto: B. Purić
"Novim kreditnim zaduženjem Grad Mali Lošinj postao je 'per capita' najzaduženija jedinica lokalne samouprave na jadranskoj obali, a riječ je o ukupno pet milijuna eura", navodi Mario Franković, opozicijski vijećnik u Gradskom vijeću Malog Lošinja, u priopćenju poslanom predstavnicima medijima.


"Svima je poznato da Grad Mali Lošinj kasni dobavljačima i obrtnicima s plaćanjem izvršenih usluga i po nekoliko mjeseci. Nelikvidnost je osnovna značajka poslovanja Grada s tendencijom da će Grad osim silnih zaduženja, sve agresivnije provoditi rasprodaju gradske imovine. Paralelno s time plaće u gradskoj upravi, gradskim poduzećima i ustanovama stagniraju obzirom na visoku inflaciju, što dovodi do objektivnog nezadovoljstva djelatnika Grada, odgajatelja dječjeg vrtića itd.", navodi Franković, požalivši se na to da od gradonačelnice u sve manje slučajeva dobiva odgovore na vijećnička pitanja.

"Nakon burne kampanje i raznih obećanja još uvijek nemamo realizirano niti jedno obećanje. Posebno me smeta da naši mladi sugrađani neće dobiti obećane nove stanove koje je gradska vlast u više navrata pompozno najavljivala. Ulazimo u posljednju godinu mandata i očito je da od najvećeg projekta za ostanak ljudi na otoku neće biti ništa. Gradonačelnica javnosti mora objasniti što je s izgradnjom dvjesto stanova za mlade koje najavljuje iz godine u godinu, posljednjih sedam godina. Brojne mlade obitelji su odselile s otoka, a mi gubimo važne kadrove u zdravstvenoj zaštiti, odgoju i obrazovanju. I dok nam je demografska slika na otoku sve crnja, obećanja će približavanjem novih izbora proporcionalno rasti, a politika 'sotto banco' postaje način funkcioniranja ove gradske vlasti", nastavlja opozicijski vijećnik, izabran s liste kombinirane od nestranačkih kandidata i SDP-ovaca.

Franković je u priopćenju ponovio da je u srpnju izdana građevinska dozvola za gradnju umirovljeničkog dnevnog boravka u Malom Lošinju, a da otada ništa nije napravljeno, a odgađanje dovodi u vezu s "tempiranjem" za predizbornu kampanju za lokalne izbore sljedeće godine. "Također, nemamo odgovora na pitanja o obećanom financiranju dopunskog zdravstvenog osiguranja svim našim umirovljenicima. Obećana je izgradnja nove školske dvorane od sredstava prodaje stare osnovne škole. Dvoranu nismo izgradili, a više od tri godine nema odgovora gdje je gotovo milijun eura od prodaje škole. Toliko o poštivanju svojih građana. Obećan je i novi Dom zdravlja a da nitko ne zna na kojoj lokaciji je planiran. Našoj djeci se sedam godina obećava novi dječji vrtić, ali i toga do izbora neće biti. Ili će možda radovi započeti svega nekoliko mjeseci pred nove izbore, kao i rekonstrukcija ceste Veli Lošinj – Mali Lošinj. Puno je tu još neispunjenih obećanja, što rezultira time da naš Grad stagnira i ozbiljno zaostaje za drugim destinacijama. Naš Grad treba korjenite promjene", piše Franković i zaključuje da priprema program koji će biti "realna mjera mogućeg, a ne već viđena obećanja bez pokrića".