Sejranović: I mi prodajemo muda pod bubrege

Bekim Sejranović / foto: B. Purić
Bekim Sejranović / foto: B. Purić
"Živimo u doba autobiografija, u doba virtualne stvarnosti, pa ljudi imaju potrebu za dokumentarizmom, za autentičnim. Doduše, i mi tu prodajemo muda pod bubrege", ustvrdio je Bekim Sejranović na književnoj večeri u Malom Lošinju, u sklopu projekta Rijeke - europske prijestolnice kulture 2020. godine.

Sejranović je prije nekoliko dana došao na otok Susak, gdje bi trebao provesti ukupno mjesec dana, u potrazi za nadahnućem za kratku priču koja će u rujnu biti objavljena zajedno s onima ostalih četrnaestoro pisaca koje je organizator "razbacao" kvarnerskim sredinama.

Na večeri u Muzeju Apoksiomena, okupljenima je govorila i riječka spisateljica Tea Tulić, koja je proteklih mjesec dana provela u Malom Lošinju.

Razgovor s piscima vodila je Željka Horvat Čeč, a autori su čitali ulomke iz svojih tekstova - Sejranović iz "Dnevnika jednog nomada", a Tulić iz ambijentalnog "Maksimuma jata". "Pisanje jedini teritorij slobode koji možemo ostvariti u ovakvom društvu", kazala je Tulić. Bilo je riječi o procesu nastanka proznih tekstova, te o drugim poslovima koje pisci obavljaju, s obzirom na to da honorari od knjiga nipošto ne bi bili dovoljni. Tako Tulić vodi radionice kreativnog pisanja, a Sejranović prevodi s norveškog na hrvatski, uključući tu i vlastite romane.

Na početku književne večeri ukratko su pozdrave uputili domaćini - Marko Španjol, v.d. ravnatelj Muzeja Apoksiomena i predsjednik Gradskog vijeća Elvis Živković, te Iva Kelentrić uime projekta Rijeka - EPK 2020.