Raste zanimanje Francuza i Šveđana za Lošinj

Dalibor Cvitković / foto: B. Purić
Dalibor Cvitković / foto: B. Purić
Da je Lošinj postao zanimljiv francuskom i švedskom turističkom tržištu, moglo se čuti na sjednici Skupštine Turističke zajednice Lošinja, održanoj u utorak u Muzeju Apoksiomena.

Tako je broj ostvarenih turističkih noćenja Francuza s lanjskih niti 15,5 tisuća skočio na 28,5 tisuća, a Šveđana s 13 na 19 tisuća. Noćenja državljana ostalih zemalja u lanjskim su "gabaritima"; najviše je bilo Slovenaca (25,2 posto), zatim Nijemaca (21,5%), gostiju s hrvatskim državljanstvom (13,7%), Talijana (11,4%), Austrijanaca (10,5%), Čeha (2,8%), itd.

Ukupno su ove godine, bez prosinca za koji podaci još nisu uneseni u pregled, u odnosu na lani noćenja "skočila" za dva, a turistički dolasci za tri posto. Lanjska brojka za cijelu godinu, ove je godine dosegnuta već 20. listopada, a do kraja ove godine konačni bi broj noćenja trebao biti 2,36 milijuna. Lošinj je prema tim brojkama osma hrvatska turistička destinacija. Bitnije je povećan broj noćenja u hotelskom, te u apartmanskom smještaju, dok je u kampovima ostao u lanjskim okvirima.

Ovogodišnji je svibanj prema ostvarenim brojkama bio izrazito dobar; povećanje iznosi čak 48,9 posto, čime je pokriven pad od dva posto u kolovozu, što se tumači vrućinama u sjevernom dijelu Europe, zbog čega je i na njemačkoj obali uspjela kupališna sezona i time Lošinju "odvukla" dio planiranih gostiju.

Kao najjači promotivni događaj tretira se etapa Svjetskog kupa u biciklističkom spustu, koja je naročito dobro odjeknula u specijaliziranim medijima. Osim tog događaja, direktor TZ Dalibor Cvitković naglasak je stavio i na rujanski festival "Lošinjskim jedrima oko svijeta", nastup Lošinja na festivalu maritimne baštine u Francuskoj, te nagradu Lošinju za najuspješniju ljetnu odmorišnu destinaciju. Istaknuo je i prospekt o plažama kao najtraženije novo izdanje, što potvrđuje koji je najjači adut lošinjskog turizma.

Više programa na glavnom trgu

U programu za 2019. godinu, Cvitković je najavio ovogodišnji "kostur" kalendara, s tim da je novi veći događaj biciklistički "cross-country" 30.-31. ožujka, a u planu je veći broj "sitnijih" glazbeno-scenskih događaja preko ljeta na glavnom trgu u Malom Lošinju. Bilo je riječi o projektima u kojima Turistička zajednica sudjeluje; zajedničkom "Master-planu" turizma Cresa i Lošinja, "Master-planu" biciklističkog turizma s idejama kako pospješiti ovaj segment turizma uvođenjem noviteta duž otoka, te završetku obnove broda "Nerezinac", logera koji će, privezan kraj Vele rive, postati centar za posjetitelje. Kroz međunarodni program "KeyQ" nastojat će se afirmirati gastronomska baština, a kroz program "Drvo je prvo" obnova starih drvenih barki, s tim da one sudjeluju u pomorskim priredbama. Planira se nekomercijalno uređenju triju vidikovaca; Sv. Ivan, Vela Straža i Pogled, a u Osoru deset točaka za "proširenu stvarnost", mjesta na kojima bi se sadašnjost virtualno susretala s poviješću preko aplikacija na mobitelima.

Na sjednici je obavljena i jedna promjena u sastavu Skupštine TZ; umjesto Antonije Blaić "Jadranka kampovi" imenovali su Darka Šveca. Upućena je čestitka Biserki Regvat, nedavno proglašenoj djelatnicom godine u sustavu turističkih zajednica Hrvatske.