KEYQ+: Talijani i Lošinjani kuhali zajedno

foto: Sandro Tariba
foto: Sandro Tariba
U sklopu projekta "KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", u restoranu malološinjskog hotela "Aurora" 27. studenog 2018. godine održana je kulinarska radionica.

Nakon inicijalnog dijela u kojem je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković predstavio projekt, zatim izlaganja recepata i degustacije, sudionici su razmijenili svoja kulinarska umijeća i iskustva. S ciljem prekogranične razmjene iskustva o proizvodima i receptima, dva kuhara (edukatora) predstavila su sljedeće specijalitete; carpaccio od brancina s dresingom od slane ribe, morski pas sa sezamom na žaru te kolač od sira u izvedbi lošinjskog kuhara Nemanje Simića i roladu kuhanu u krpi i jotu u izvedbi Benita Colmanija (Cividale del Friuli, Udine).

Radionica je besplatna za sve sudionike, a pozvani su ugostiteljski djelatnici (kuhari, konobari i drugi), učenici i profesori turističko-ugostiteljskih škola, treneri te edukatori iz ostalih obrazovnih ustanova u sektoru ugostiteljstva.

Talijanski chef Benito Colmani zahvalio je na domaćinstvu i izrazio zadovoljstvo što je imao prilike sudjelovati na projektu u kojem svatko donosi dio svoje kulturne tradicije kroz specijalitete koje predstavlja. "Sretan sam i ponosan što sam imao priliku predstaviti kulinarsko iskustvo i tradiciju tipične tršćanske kuhinje. Učenicima koji su nas danas pratili poručujem da su odabrali najljepše i najteže zanimanje koje pruža veliko zadovoljstvo, ali i velika odricanja."

"Ovaj projekt sadrži jako dobar i kvalitetan program. Svidjela mi se suradnja s talijanskim kolegom chefom Benitom koji nas je naučio novo tradicionalno jelo. Također mi je drago da su nam se priključili ugostitelji, profesori i učenici te se nadam i radujem da ćemo u budućnosti biti svjedoci što većem broju ovakvih radionica", smatra lošinjski chef Nemanja Simić.

Inače, Key Q+ projekt je s ciljem povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije te istraživanje i otkrivanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana. Glavni rezultati projekta bit će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, kao i stvaranje sedam "Key Q+" mjesta koja će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju.

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja jedan je od 9 hrvatsko-talijanskih partnera na projektu dok je glavni partner AZRRI d.o.o. Pazin – Agencija za ruralni razvoj Istre. Buduće "KeyQ+" točke bit će povezane u mrežu centra gastronomske kulture područja, a uključivat će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini "Brod slobode koji je skrenuo na istok", srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu, te Casa Artusi - Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz sedam "KeyQ+ Festivala" organiziranih u predsezoni i posezoni, koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja