Ove jeseni posjetite otok Cres i poklonite si savršen odmor u prirodi

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-09_tz-jesen-cres-promo2023a.jpgOtok Cres prekrasan je u svako godišnje doba, ali je posebno lijep kada njime zavladaju jesenske boje. Šetnja, planinarenje i vožnja biciklom odličan su način za upoznati ovaj prekrasan otok, a lijepo vrijeme i ugodne temperature te stotine kilometara pješačkih i biciklističkih staza najbolja su pozivnica.


Otok Cres savršeno je prirodno lječilište zahvaljujući blagoj klimi, prekrasnim plažama, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi. Na otoku Cresu raste više od 1.400 različitih biljnih vrsta, a kadulja, smilje, mlječika, maslačak, kopriva i ostalo samoniklo i ljekovito bilje čine otok Cres pravim botaničkim vrtom. U istraživanju otoka zasigurno ćete sresti cresku ovcu koja je najčešće viđena životinja, jer ih na otoku ima nekoliko tisuća, ali i bjeloglavog supa obzirom da je Cres dom ove zaštićene vrste ptica - jedne od najvećih ptica letačica na svijetu. Za one malo hrabrije i dalje su na raspolaganju i prekrasne plaže, jedne od najljepših na svijetu, obzirom da je more i dalje vrlo ugodne temperature.

Netaknuta priroda i lijepo vrijeme tijekom cijele godine stvaraju brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Otok Cres nudi brojne atraktivne pješačke i biciklističke staze koje spajaju divljinu zaleđa sa svjetlucavom ljepotom obale. Istraživanje otoka odvest će vas i do zanimljivih povijesnih i kulturnih znamenitosti poput grada Cresa izgrađenog u venecijanskom stilu, antičkih naselja Lubenice i Beli ili starih ribarskih mjesta Valun i Martinšćica.

Listopad je tradicionalno na otoku Cresu u znaku berbe maslina, a ove se godine po prvi puta možete i sami okušati u berbi maslina uz organizirane vođene ture agencije "Cres Fun & More" koje će vam omogućiti da sudjelujete u čitavom procesu dobivanja maslinovog ulja: od branja maslina s domaćim ljudima do odlaska u cresku uljaru na preradu. U društvu lokalne obitelji upoznat ćete načine branja i obrade maslina od kojih nastaje svjetski poznato cresko ekstra-djevičansko maslinovo ulje.

Ukoliko ste se uz aktivan odmor zaželjeli i natjecanja najbolja prilika za posjetiti otok Cres bit će prvi vikend u studenom kada se održava popularni Cres-Lošinj trail. Cres-Lošinj trail je utrka sastavljena od dviju zasebnih etapa s tri težinske kategorije: "Purple", "Blue" i "Green", a natjecatelji biraju u kojoj kategoriji žele nastupiti i slijedom toga izabrati jedan ili oba dana ovog jedinstvenog događaja. Utrka će se održati 4. studenog na otoku Lošinju, a 5. studenog na otoku Cresu.

Nakon prekrasnog aktivnog dana u prirodi dozvolite nam da vas razmazimo uz domaću kuhinju baziranu na lokalnim namirnicama poput ribe, ekstra-djevičanskog maslinovog ulja, meda, sira ili creske janjetine koja je nadaleko poznata otočka delicija.

Ako je raznolikost drugo ime za bogatstvo, onda je otok Cres pravi biser i savršena destinacija za odmor jer je jedno od posljednjih mjesta gdje možete doživjeti Mediteran kakav je nekada bio.

Više informacija potražite na www.visitCres.hr

Izvor: Turistička zajednica Grada Cresa