Puno odlične zabave za kraj kolovoza i početak rujna u Cresu

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2023-08_tz-cs-kolovozrujan-promo2023a.jpgKoncert Giuliana i Marine Tomašević, regata tradicijskih barki, klapske večeri, Creska butega, besplatne ture, Ovčje ludorije i Ivanja pozivaju na prekrasan Cres.


U subotu, 26. kolovoza u Cresu će se održati koncert pod nazivom "Mirjanin poklon Cresu", na kojem će nastupiti Marina Tomašević i Giuliano uz pratnju "Diktatora". Koncert se održava u spomen na veliku zaljubljenicu u otok Cres, gospođu Mirjanu Kaurinović, u organizaciji njezine obitelji i prijatelja te uz podršku TZG Cresa. Koncert, koji će se održati na glavnom creskom trgu, započinje u 20.30 sati.

Istog dana održat će se i tradicionalna regata tradicijskih barki u Martinšćici u organizaciji SRK "Rak". Sastanak kormilara održat će se u 10:00 sati, dok će sama regata započeti u 12:00 sati. Prekrasne tradicijske barke krasit će zaljev ispred Martinšćice do 16:00 sati. U 18:00 sati je proglašenje pobjednika regate, a zabava se nastavlja do dugo u noć uz nastup klape "Burin".

Ponedjeljci su na Cresu sve do sredine rujna u znaku klapske pjesme; tako će 28. kolovoza ispred Creskog muzeja u sklopu "Klapskih večeri otoka Cresa" nastupiti klapa "Burin", dok će im se u nastupima 4. i 11. rujna na istoj lokaciji pridružiti i ženska klapa "Teha".

Do sredine rujna održavaju se i besplatne vođene ture svakog utorka kao i Creska butega, sajam lokalnih proizvoda koji svakog utorka i petka na glavnom creskom trgu prezentira najbolje što su proizvele vrijedne ruke domaćih ljudi.

U utorak, 29. kolovoza održat će se i Ivanja u mjestu Merag povodom svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika mjesta. Nakon svečane mise u 11:00 sati održat će se prigodno druženje uz zakusku i harmoniku, a u večernjim satima glazbeni nastup Eda Flega i prijatelja s početkom u 19:30 sati.

Srijeda, 30. kolovoza, označit će i posljednje ovogodišnje "Ovčje ludorije" u organizaciji creske "Rute", tako će najmlađi imati priliku sudjelovati na radionici filcanja vune u 10:00 sati, a odrasli u 19:00 sati. "Ruta" nastavlja s radionicama i u rujnu uz prethodnu najavu polaznika i dogovor oko termina.

Početak rujna obilježit će Rock-memorijal koji će 1. i 2. rujna u Cres dovesti bendove "Sexymotherfuckers", "Alergija", "Štamparska greška" i "Art Knockout". Koncerti koji će se održati na školskom igralištu započinju u 21:00 sat.

U subotu i nedjelju, 2. i 3. rujna u Centru za posjetitelje i oporavilište bjeloglavih supova Beli održat će se Međunarodni dan strvinara. Od 10:00 do 18:00 sati svi posjetitelji mogu uživati u Danu otvorenih vrata uz besplatan ulaz u centar i zabavne aktivnosti za najmlađe ("Učimo uz igru").

U subotu, 2. rujna u organizaciji ŠRD "Parangal" će se održati natjecanja u udičarenju za djecu i odrasle s početkom u 8:00 sati na mulu Grotica.

Na Cresu se može uživati i u atraktivnim izložbama; u Creskom muzeju može se razgledati izložba slika "Josip Pope – Kvarnerski motivi", u Palači Moise izložba "Living Water" autorice Bojane Vuksanović, a u Zajednici Talijana Cres izložba akvarela "Svjetlosne mijene" autorice Darie Gruber Seman. U Martinšćici u Muzeju "Andrija Linardić" može se saznati više o pionirima proizvodnje eteričnog ulja od smilja te o povijesti brodarstva u Martinšćici. U Lubenicama se može razgledati zanimljiv Muzej ovčarstva, a u Belom, u Centru za posjetitelje Beli može se naučiti više o bjeloglavim supovima.

Više informacija: www.visitCres.hr

Izvor: Turistička zajednica Grada Cresa