IQM Lošinj - Tourism Day: Lošinj objavio rezultate kvalitete usluge i proizvoda

b_400_400_16777215_0_0_images_novosti_2019-11_tz-iqmdan-promo2019a.jpgTuristička zajednica Grada Malog Lošinja u suradnji s partnerima, tvrtkama "Interligo" i "Feel IQM" održala je 27. studenog 2019. godine u Muzeju Apoksiomena "IQM Lošinj - Tourism Day" u sklopu kojeg su uz niz radionica, prezentirani rezultati te dodijeljeni certifikati sudionicima projekta.

Na "IQM Lošinj Tourism Dayu" certifikate su sudionicima uručili gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić, zamjenik gradonačelnice Anto Nedić te direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković. 

Osim certificiranja, cilj je bio partnerima predstaviti rezultate projekta "IQM Lošinj - Integriranog upravljanja kvalitetom", a sudionici su se mogli informirati i kako internetskim marketingom povećati prihode te se upoznati s trendovima u privatnom smještaju kao i izazovima razvoja turističkog proizvoda.

Rezultat online-reputacije Lošinja iznosi 89.6 od 100, a ukupno se mjerilo 85 objekata od kojih je 30 novih u 2019. godini. Prikupljeno je čak 10.300 recenzija koje svjedoče o izvrsnom odnosu cijene i kvalitete u destinaciji. Također, zabilježeno je izuzetno povećanje odgovora na recenzije gostiju, a 18% iznajmljivača koji sudjeluju u IQM-projektu zabilježilo je povećanje rezervacija od 10%. Slijedeći savjete za "IQM Destination" partnere, 20% iznajmljivača zabilježilo je i bolje poslovanje.

Prezentacije i radionice održali su Đurđica Šimičić uime tvrtke "Feel IQM", Anamarija Cicarelli uime tvrtke "Interligo" i suradnik u projektu Vedran Pražen. Prisutnima se uvodno obratio i direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković. "Lošinj se sve više može pohvaliti izdvojenom visoko kvalitetnom turističkom ponudom. Cilj je da upravo tu ponudu onda prate i ostali dionici u destinaciji što naposljetku podiže kvalitetu i prepoznatljivost cjelokupne destinacije", izjavio je direktor Cvitković.

Inače, IQM-projektom Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji naglašava se važnost kvalitete usluga i proizvoda u destinaciji, a sve s ciljem okupljanja i povezivanja najboljih turističkih dionika u destinaciji.

Ovaj je projekt Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, u suradnji s tvrtkom "Interligo", započela još 2017. godine upravo kako bi dodatno potaknula sve turističke dionike u destinaciji da svojim radom, odgovornošću i kreativnošću pridonesu podizanju kvalitete usluge te se na kraju i izdvoje kao "najbolji izbor" u destinaciji.

Još 2016. godine na raznim edukacijama i radionicama pokazalo se da na području Grada Malog Lošinja postoji značajan broj sudionika koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete. Nakon privatnog smještaja, na red su došli i ostali dionici u destinaciji (hoteli, kampovi, turističke agencije, ugostiteljski objekti, prodavaonice i suvenirnice, kozmetički saloni, wellness-centri, atrakcije i obiteljska poljoprivredna gospodarstva), pa je tako trenutno u IQM-projektu na Lošinju uključen čak 101 sudionik. Sudjelovanje u projektu je besplatno, a oni koji potpišu Sporazum obavezni su zadovoljiti standarde koje propisuje Knjiga standarda. Nakon izvršenog audita, sudionici su kroz projekt podvrgnuti monitoringu kako bi voditelji, odnosno gosti mogli biti sigurni u održavanje kvalitete usluge i objekta. Na taj se način prati razvoj kvalitete, savjetuje kako unaprijediti destinacijsku kvalitetu, ali i promiče integriranost, lokalna autohtona priča, domaći kvalitetni proizvodi, kultura destinacije te stavlja u fokus kvaliteta i gost koji destinaciju doživljava u cijelosti.

Izvor: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja