Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Zabava Pomama za Uršinim tenisicama

Pomama za Uršinim tenisicama

Kreativnost mlade Lošinjanke Ursule Mužić dugo je već poznata vršnjacima s otoka, a odnedavno je s njom upoznata i nešto šira javnost...

Dvadesetogodišnjakinja iz Malog Lošinja oslikava "startasice", obuću koju je 1976. godine počela izrađivati tvornica "Borovo".

"Uvijek sam crtala, škrabala, u školi išla na natjecanja iz likovnog. Vjerojatno je zasluga i na mami koja je završila primijenjenu umjetnost. Prije 2,5 godine prijateljica Katarina Golubović došla mi je s idejom da joj oslikam bijele 'startasice'. Našla sam boje za tekstil i s tim je krenulo", govori nam Ursula.

Vidjevši oslikane tenisice na Katarininim nogama, mnogi su se zainteresirali za ovako dotjeranu obuću, a brzoj promociji oslikanih 'startasica' pomogle su i društvene mreže na internetu.

Ursula, za prijatelje Urša, svoj je proizvod nazvala "Urshoes" kombinirajući izvedenicu imena i englesku riječ za cipele, a gotovo uvijek su predmet oslikavanja tenisice "Borova", s kojim ipak nema nikakvu dogovorenu suradnju.

Kad već domaća tvrtka nije u mogućnosti ponuditi suradnju, interes se javlja iz inozemstva. Nakon što su tenisice predstavljene na sajmu mode "Zona 45" (bivši "Fashion.hr"), u već postojeće strano tržište u Sloveniji, Srbiji, BiH i Njemačkoj ušao je i, na veliko autoričino iznenađenje, Katar.

Par oslikanih tenisica Ursula u pravilu naplaćuje 380 kuna, s tim da u slučaju nekih zahtjevnijih poslova, cijena može biti i nešto veća. Djelatnost je regulirana kroz obiteljski obrt, tenisice su od Turističke zajednice Lošinja dobile i markicu "originalnog lošinjskog suvenira", a najveći je problem nedostatak vremena, jer je potražnja velika.

Zanimljivo je da mnogi naručitelji nemaju točno određenu želju, već izbor motiva prepuštaju Ursuli.

"Lošinjani najviše traže mornarske prugaste tenisice, dosta se traže one sa zakovicama, a čak i mladenke traže prikladan model koji nose na pirevima, nakon što se umore od visokih peta. Neočekivano je velika potražnja bila za tenisicama s likom Miše Kovača", kaže Ursula, koja je nedavno postala prvostupnicom građevine i namjerava s time nastaviti, svjesna da su oslikane tenisice tek trend koji već sutra može nestati: "Govore mi da trebam upisati dizajn, ali mislim da je za ovakav rad potrebniji talent."

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka