Otoci.net

Čet21062018

Zadnje dodano:20.06.18

Back Nalazite se ovdje: Početna Zabava Na otoku odmalena, s Lošinjem dijeli ljubav prema glazbi

Na otoku odmalena, s Lošinjem dijeli ljubav prema glazbi

U srijedu navečer se u luci u Velom Lošinju predstavio Vlado Petnički, zaljubljenik u Lošinj i popularnu američku glazbu iz prve polovice XX. stoljeća, svojedobno sudionik dejtonskih pregovora...

Novi nastup Petnički će imati na glavnom trgu u Malom Lošinju u nedjelju u 21.30 sati, a iz kraćeg razgovora doznali smo ponešto iz njegove zanimljive životne priče.

Hrvat s kalifornijskom adresom po djedu je iz Rijeke, otac mu je rođen u Zagrebu, a on u Beogradu, gdje je njegov otac poslije II. svjetskog rata službovao. Odlaskom oca na diplomatsku dužnost u Ujedinjene narode, obitelj 1972. godine seli u SAD, gdje je Vlado - odnosno Vlad, kako ga zovu u Americi - završio školovanje za pravnika, dobio američko državljanstvo i zaposlio se u američkom ratnom zrakoplovstvu kao pravnik. Prilikom pregovora u Daytonu 1995. godine, kada su hrvatska, bosansko-hercegovačka i srpska strana okupljene s ciljem konačnog pronalaženja mirnog rješenja četverogodišnjeg krvavog sukoba, Petnički je od strane domaćina angažiran za prevoditelja i tada je upoznao Franju Tuđmana. Hrvatskom je predsjedniku njegovo prezime bilo poznato - Petničkog starijeg poznavao je iz beogradskih dana. Nakon Daytona, Petnički je godinu dana proveo u BiH, gdje je bio prevoditelj za generala Williama Nasha u američkoj mirovnoj misiji. Većinu karijere radio je kao vojni tužitelj, a sa suprugom Melisom sada živi u Kaliforniji i zajedno vode privatni posao s nekretninama.

Od 1965. njegova obitelj ima kuću u Malom Lošinju, pa je i Vlado ljeta svojeg djetinjstva i mladosti provodio ovdje. Iako se ranije nikada nije bavio glazbom, posljednjih ga je godina zainteresirala popularna američka glazba dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina, odnosno era prije pojave rock'n'rolla. Najviše njegove pozornosti zaokuplja Al Jolson (1886.-1950.), pjevač i komičar, čiju glazbu izvodi na okupljanjima američkih ratnih veterana iz II. svjetskog i korejskog rata. U nastupima ga prati supruga Melisa, koja s računala pokreće orkestracije nastale u Jolsonovo doba.

"Noviju glazbu gotovo i ne slušam; fokusiran sam na žanr kojim se bavim i to je svojevrsna opsesija, jer želim pomoći starijem stilu, koji je vrijedan, da nastavi živjeti u budućnosti. Lošinj nije moj rodni grad, ali ga tako doživljavam i oduvijek ga smatram najljepšim mjestom, iako sam posjetio ili živio u svim krajevima SAD", kazao nam je Petnički, čija su oba lošinjska nastupa besplatna i predstavljaju dar Lošinju.

Na današnji dan.....

21/6/1995

Otvoren preuređeni glavni trg u M. Lošinju