"Usmrćivanje životinja je kazneno djelo"

Ilustracija
Ilustracija
Lošinjsko Društvo za zaštitu životinja reagiralo je na nedavni slučaj bacanja četiri mačića na smetlište, gdje su i uginuli...

"Mi nismo uzgajivačnica životinja - mora postati jasno svakom pojedinom građaninu da, kada izbaci životinju na ulicu, stvara veliki problem. Na takve slučajeve, a najčešće je riječ o mačkama i psima, velika većina će samo okrenuti glavu i kazati da to nije njihov problem, a za razliku od njih - mi zastanemo, pomognemo, javimo se na upit i probamo učiniti najbolje za životinju u datoj situaciji", stoji u priopćenju Društva za zaštitu životinja.

U udruzi upozoravaju na Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, prema kojemu je zlostavljanje i usmrćivanje životinja kazneno djelo: "Tko usmrti životinju ili ju zlostavlja, te nanosi nepotrebne boli ili ju izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se novčanom kaznom te kaznom zatvora do jedne godine. Ovim zakonom predviđene su i kazne zatvora za onoga tko iz nehaja uskratom hrane i vode ili na neki drugi način izloži životinju tegobnom stanju."