Pon23092019

Zadnje dodano:23.09.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji U pogonu reciklažno dvorište

U pogonu reciklažno dvorište

Reciklažno dvorište u sklopu smetlišta na periferiji Malog Lošinja pušteno je u pogon vježbom razvrstavanja otpada priređenom za djecu osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta.

"Ovo reciklažno dvorište služi za odlaganje svih ostalih vrsta otpada, koje se sada ne odvajaju. Primjerice, ovdje se može dopremiti opasan otpad, akumulatori, šuta pri preuređenju stanova i slično; ovdje će operater utvrditi tip otpada i razvrstati ga. Ta je usluga za građane besplatna, a bitno je da taj otpad ljudi donose odvojeno, a ne na zajedničkim hrpama", kazao nam je ovom prilikom Neven Kruljac, prvi čovjek "Komunalnih usluga Cres-Lošinj", najavivši da bi uređenjem kompostane i sortirnice posao preuređenja odlagališta bio kompletiran. U komunalnom poduzeću, naime, akcije na Skracini dijele na šest faza - ulazno-izlazno područje, pretovarnu stanicu, obradu i sortiranje otpada, kompostanu, reciklažno dvorište te sanaciju i zatvaranje postojeće odlagališne plohe.

Ukupni iznos investicije je 3,5 milijuna kuna, s tim da je od toga 2,7 milijuna kn stiglo iz EU-fondova za zaštitu okoliša i održivost resursa. Tristo tisuća kuna dobiveno je od Ministarstva regionalnog razvoja i EU-fondova RH. Radove je obavila "Elektro-voda", a nadzor "Energootok". Sada je omogućeno bolje razvrstavanje otpada i priprema za njegovo eventualno novo korištenje. "Radom reciklažnog dvorišta bit će zadovoljeni i ispunjeni zakonski uvjeti i povećat će se stopa recikliranja", kazala je gradonačelnica Ana Kučić.

Na današnji dan.....

23/9/1902

Rođen Branko Kojić, znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka