Otoci.net

Sri13112019

Zadnje dodano:13.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Grad: Kanalizacija je u redu; ugostitelj: sve ide u kanalizaciju

Grad: Kanalizacija je u redu; ugostitelj: sve ide u kanalizaciju

Nakon što je u Martinšćici, istočno od pristaništa proglašena zabrana kupanja zbog onečišćenja mora, i dalje traje postupak utvrđivanja što je uzrok ovoga problema.

Prema priopćenju iz Grada Cresa, kojemu ovo mjesto administrativno pripada, s komunalnim je poduzećem "Vodoopskrba i odvodnja Cres-Lošinj" Grad proveo ispitivanje javnog kanalizacijskog sustava u tom dijelu Martinšćice i utvrdio da uzrok onečišćenja nije u kanalizacijskom sustavu.

"Grad Cres izražava žaljenje zbog mogućih neugodnosti stanovnika Martinšćice i gostiju koji se odmaraju na tom području i čini sve kako bi se onečišćenje i njegov uzrok što prije riješili, te plaža ponovno bude na raspolaganju kupačima", stoji u priopćenju, uz najavu da će obavijestiti javnost o uzroku onečišćenja, čim on bude utvrđen.

Kako je neposredno uz obalu, kraj spornog mjesta smješten ugostiteljski objekt "Sidro", kontaktirali smo i vlasnika tog lokala Željka Škrinjara, koji nam je kazao da je protiv njega podignuta hajka, a da uzrok onečišćenja sigurno nije kod njih. "Objekt je spojen na kanalizaciju, a komunalno društvo u objektu tri dana provodi ispitivanje, kamerama i puštanjem boje, te sve završava u kanalizaciji, a voda ne izlazi nigdje drugdje", tvrdi ugostitelj, navodeći da objekt radi kroz cijelu godinu, a da pritom nije bilo zagađenja.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije rečeno nam je da je onečišćenje nedvojbeno fekalno i da dolazi do stalnog dotoka onečišćene vode, Državni inspektorat jučer je objavio da će zabrana kupanja biti ukinuta kada dva uzastopna uzorkovanja morske vode ne budu u kategoriji "nezadovoljavajuće".

Na današnji dan.....

13/11/1943

Njemački okupatori u M. Lošinju strijeljali 30-ak partizana, aktivista i rodoljuba, među kojima su bili Mate Vidulić i Giovanni Del Conte

13/11/1943

U Cresu, njemački okupatori priveli vođe narodne vlasti, većina ih je potom ubijena ili odvedena u koncentracijske logore

13/11/1943

Ubijen Mario Martinolić (rođ. 1905. u M. Lošinju), antifašist, po njemu nazvana Osnovna škola