Otoci.net

Ned08122019

Zadnje dodano:08.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Ozlijeđenom dupinu Bojanu ispao harpun

Ozlijeđenom dupinu Bojanu ispao harpun

Blizu Silbe, ekipa instituta "Plavi svijet" uočila je dupina nazvanog Bojan, bez harpuna kojeg je imao kraj leđne peraje.

Prije nešto manje od mjesec dana, uočen je dupin s zabijenim metalnim harpunom duljine preko metra, ispucanim iz podvodne puške. U "Plavom svijetu" odustali su od pokušaja da ulove dupina i izvade harpun, smatrajući da će tim postupkom životinju još više iritirati.

"Iako nismo u potpunosti sigurni kako se Bojan uspio riješiti harpuna, pretpostavljamo da se životinja zbog stalne iritacije ozlijeđenog mjesta harpuna pokušala riješiti skokovima i udarcima leđa o površinu što je u konačnici uzrokovalo pucanje vezivnog tkiva i ispadanje harpuna. Na sličan način dupini se rješavaju i parazita na tijelu", kažu u "Plavom svijetu" i dodaju: "Bojan nije pokazivao znakove izbjegavanja istraživačkog plovila, što bi možda mogli očekivati s obzirom na ozljedu koju je dobio. Također, tijekom dva sata koliko su istraživači proveli u blizini skupine dupina, Bojan i drugi dupini pratili su koćaricu no nisu se hranili već su se iza nje međusobno družili."

Stanje ranjenog dupina nastavit će se pratiti.

Na današnji dan.....

8/12/1896

U Nerezinama utemeljena Hrvatska čitaonica

8/12/1934

U Trstu umro Silvio Mitis, povjesničar, rođ. 1853. u Cresu