Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Tomić: One koji su zabrljali nisam imenovao

Tomić: One koji su zabrljali nisam imenovao

Nakon Rijeke, i u Malom Lošinju predstavljena je knjiga "Nemirno more - zapisi lučkog kapetana", 101 kratka priča strukturirana u četiri poglavlja.

U predvorju Srednje škole Ambroza Haračića, Tomić je kazao da je ideja o knjizi nastala kroz neostvareni projekt monografije o tragediji kod otočića Trstenika (godine 1962. ondje je u nevremenu stradalo petnaestoro srednjoškolaca i vlasnik barke s Raba, koji su za praznike krenuli kućama iz Malog Lošinja, op.a.), a dugogodišnji urednik "Novog lista" Stanko Škrbec predložio mu je da se prikupljena građa ipak objavi, te je uz zapise iz svakodnevice Lučke kapetanije, u kojoj je Tomić bio prvi čovjek od 1988. do 2013. godine, dobila novi oblik. "U knjizi je nekoliko stotina imena ljudi koji su napravili dobro na moru, dok one koji su nešto zabrljali nisam imenovao - sami će se prepoznati. Nijedna od priča nema zaključak, već je čitatelju ostavljeno da ga sam donese", istaknuo je Tomić na dobro posjećenom predstavljanju.

Urednica knjige Aldina Burić istaknula je da je za riječkoga predstavljanja knjige došla do zaključka da je knjigu doživjela na isti način kao i novinar Škrbec; kao netipični priručnik o sigurnosti na moru. U nastavku je pročitala osvrt koji je Škrbec za ovu priliku pripremio, a u kojemu je "Nemirno more" usporedio s Matvejevićevim "Mediteranskim brevijarom". Publicist Julijano Sokolić čestitao je Tomiću na "memoarskom, literarnom i domoljubnom djelu", a još su u predstavljanju sudjelovali ravnateljica Srednje škole Jelena Bralić te Lucio Jurjako i Boris Rukonić (pročitao dopis nekadašnjeg državnog tajnika za more Marija Babića) uime Kluba pomoraca Lošinja, a glumac lošinjskog Kazališta "Josip A. Kraljić" Boris Šegota pročitao je nekoliko ulomaka iz knjige. Glazbene predahe dojmljivo je izvela srednjoškolka Ana Stopar.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!