Sri16102019

Zadnje dodano:15.10.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji "Plavica" napravila najbolji creski brudet

"Plavica" napravila najbolji creski brudet

Najbolje su fešte na kojima se nešto jede, pa je tako i obnovljena Brudetijada dobro zaokružila novopokrenutu cjelotjednu manifestaciju "Creski kaić", festival pomorske baštine i mediteranskog načina života.

U popodnevnim satima počelo je rezanje kapule, a u predvečerje su upaljeni plamenici i počelo kuhanje brudeta, tipičnog primorskog jela od razne ribe. Dvanaest ekipa nastojalo je napraviti što ukusnije jelo od približno jednakog "materijala" koji su osigurali organizatori - ove godine u toj je ulozi bila Udruga umirovljenika Grada Cresa - a našli su se tu i kuhari s dugogodišnjim iskustvom i oni koji su se zadovoljili samo time da im brudet bude jestiv. Za najbolji creski brudet proglašen je onaj koji je skuhala brojčano najmanja ekipa "Plavica", koja je time ponovila uspjeh s ranijih kulinarskih okupljanja na glavnom creskom trgu.

Dok je tročlani žiri ocjenjivao uzorke brudeta, nakon dulje stanke na pozornici na Pišarjoli pojavila se creska grupa "Štarguji" koja pjeva himnu Brudetijade, a u nastavku programa, nakon što su podijeljene bukalete kao trofeji za različita sportska natjecanja i igre održane tijekom tjedna, uslijedili su nastup Folklornog društva "Orlec" i koncert grupe "D'Beni Band". Skuhani brudeti posluženi su zainteresiranim posjetiteljima fešte, a prema tome gdje se stvarala najveća gužva, dalo se naslutiti čiji je brudet ostavljao najbolje dojmove.

Na današnji dan.....

16/10/1926

Otvorena zrakoplovna linija Trst - M. Lošinj - Zadar, kompanije "S.I.S.A." braće Cosulich

16/10/1991

U M. Lošinju iz zasjede tada već neprijateljske JNA, ubijeni hrvatski gardisti Mladen Bujačić i Rifet Mustić

16/10/1992

U Zagrebu umro Branko Kojić (r. 1902.), znanstvenik, upravitelj Jadranskog instituta JAZU, autor studija o turizmu otoka