Otoci.net

Uto12112019

Zadnje dodano:12.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Gdje se vidimo 2050. godine?

Gdje se vidimo 2050. godine?

Raspravom u skupinama završio je u Malom Lošinju dvodnevni skup "Dani čiste energije otoka Lošinja i Cresa", povodom nedavnog ulaska ovog otočja u krug 26 europskih otočnih zajednica koje su određene za prelazak u tzv. čistu energiju, orijentaciju na obnovljive izvore energije.

Domaćinima, predstavnicima Cresa i Lošinja, na skupu su se pridružili kolege s Hvara, Brača i Korčule, koji su također među 26 otočnih zajednica, s tom razlikom što je otočna skupina Cres-Lošinj u krugu od šest zajednica koje otvaraju program, zajedno s Aranskim otocima (Irska), Sifnosom (Grčka), Culatrom (Portugal), Salinom (Italija) i La Palmom (Španjolska).

U završnici skupa, u tri radne grupe "sijevale" su ideje za budućnost, pa je tako creska grupa osmislila da se kroz deset godina dogodi gradnja zgrade bez emisija štetnih plinova, smanji ukupna količina potrošene energije, uvedu trajekti i izletnički brodovi na električni pogon, uvede servis javnih električnih bicikala, električni autobusi za veze do malih otočnih mjesta, ulaganje novca građana u solarne elektrane, dokidanje korištenja lož-ulja, mreža "e-punionica", korištenje mora kao izvora energije. Pritom su kao prepreke označili imovinsko-pravne odnose, nezainteresiranost stanovništva s obzirom na to da turizam donosi dovoljno prihoda te nesklonost poslovnom riziku. Lošinjska grupa, u kojoj su bili i Robert Nikolić s Unija i Jadranka Matas s Ilovika, osmislila je puno dugoročnije ideje - za 2050. godinu, s gradnjom "pametnih" kuća kroz energetsku obnovu, korištenje toplinske energije mora, brodske veze s malim otocima električnim brodovima, smanjivanje otpada na nulu tako da se on koristi kao gorivo za brodove, stvaranje virtualnog otoka kao platforme za skeniranje potrošnje na otoku, bespilotna prijevozna sredstva, a kao prepreku uz imovinsko-pravne odnose vide i deficit stručnog kadra. Dalmatinska je grupa govorila o povezivanju energetike i poljoprivrede, održivom javnom prijevoz na relaciji otok-kopno, međuotočnom povezivanju, informatičkoj djelatnosti, zaustavljanju iseljavanja s otoka stvaranjem pogodnih uvjeta za ostajanje, otvaranju sveučilišnog kampusa na otoku, a kao prepreku vide poslovičnu sporost uvođenja novih tehnologija u Hrvatskoj. Ove ideje prikupili su Maja Jurišić iz Tajništva za otoke EU i dr. Ugo Toić iz Otočne razvojne agencije (OTRA) - glavni organizatori skupa.

Subotnji program skupa otvoren je pozdravnim riječima gradonačelnika Malog Lošinja i Cresa - Ane Kučić i Kristijana Jurjaka, zatim člana Parlamenta EU Tonina Picule, državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ive Milatića i predstavnika Primorsko-goranske županije Đanina Sučića. U međuvremenu je predavanje "Pametni otoci = pametni otočani" održao Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a potom je održan okrugli stol koji su vodili dr. Ugo Toić iz OTRA-e i Edo Jerkić uime Pokreta otoka, sa sudjelovanjem predstavnika otočnih jedinica lokalnih samouprava - uz Kučić i Jurjaka sudjelovali su Tonći Sanader, voditelj odsjeka za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Supetra i Ivan Šale, dogradonačelnik Korčule. U popodnevnom programu bilo je predavanje Ivane Štritof o uspostavi investicijske platforme za pametne gradove i otoke RH te predavanje o procesu izrade strategije energetske tranzicije i uključivanje dionika Simona de Clercqa iz Tajništva za otoke EU.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!