Otoci.net

Sri13112019

Zadnje dodano:13.11.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Ne vrijede stari ugovori za vezove

Ne vrijede stari ugovori za vezove

Otvoren je javni poziv zainteresiranim korisnicima vezova u luci Mali Lošinj, na području koje obuhvaća dva dijela - potez na Škveriću od dizalice do uključivo Vele rive, osim njene zapadne strane namijenjene (brzo)brodskim vezama, te prvi ponton uz obalu Priko.

Tim je povodom održan sastanak sa zainteresiranim vlasnicima barki, a zbog velikog interesa i mnogobrojnih pitanja, potrajao je dulje od dva i pol sata. U ovom području ukupno će biti regulirano 90-100 vezova, možda i koji više, dobije li se preslagivanjem plovila na prostoru. Dosadašnji aranžmani prestaju vrijediti, a novi ugovori mogu biti sklopljeni na razdoblje od šest mjeseci do najviše pet godina. Vlasnici barki koji do 13. ožujka daju zahtjeve Županijskoj lučkoj upravi (ŽLU) Mali Lošinj bit će poredani na bodovnoj listi, s tim da će bodovno bolje proći vlasnici ribarskih plovila, zatim onih za mali obalni ribolov i ribolovni turizam, pa brodica za djelatnost prijevoza putnika, a potom barki za sport i razonodu - njih je najviše. Dodatnih 50 posto bodova više dobit će vlasnici plovila tradicionalne gradnje, odnosno drvene građe.

"Ljudi koji imaju uvjete s poziva neće biti zakinuti, jedino možemo dobiti bolji i protočniji komplet vezova, a možda ih dobijemo i još", kazao je ravnatelj lošinjske ŽLU Filip Balija. Za novu opremu vezova ŽLU ulaže 390-400 tisuća kuna, a na pontonu ispred obale Priko uočljiva novost bit će vratašca koja će vlasnici otvarati na karticu, što bi trebalo pridonijeti sigurnosti imovine na plovilima. To je predviđeno i za Škverić, ali sljedeće godine. Pontoni će biti opremljeni i tablama s prikazima rasporeda plovila.

U raspravi se najviše govorilo o ranije plaćenim vezovima - oni koji su prije više desetaka godina sklopili ugovore s "Lošinjskom plovidbom" nezadovoljni su zbog toga što oni postaju nevažeći. Građani su nezadovoljni i time što zakon ne predviđa da u slučaju smrti nasljednici preminulog dobiju vez, iako nasljeđuju samu barku. Balija je najavio da će za vrijeme radova na vezovima korisnicima bez naplate biti osigurani privremeni zamjenski vezovi.

Do 15. lipnja bit će obavljeni javni pozivi i za ostale luke ovog područja - Susak, Rovensku, Veli Lošinj, Ilovik, Valdarke, Biskupiju, Nerezine, Osor i Bijar.

Na današnji dan.....

13/11/1943

Njemački okupatori u M. Lošinju strijeljali 30-ak partizana, aktivista i rodoljuba, među kojima su bili Mate Vidulić i Giovanni Del Conte

13/11/1943

U Cresu, njemački okupatori priveli vođe narodne vlasti, većina ih je potom ubijena ili odvedena u koncentracijske logore

13/11/1943

Ubijen Mario Martinolić (rođ. 1905. u M. Lošinju), antifašist, po njemu nazvana Osnovna škola