Korak prema energetskoj neovisnosti

Dr. Ugo Toić
Dr. Ugo Toić
U prvoj turi, s još pet otočnih sredina u Europi, cresko-lošinjsko otočje počinje dovršavanje plana tranzicije prema tzv. čistoj energiji, odnosno orijentaciju na obnovljive izvore energije, izvijestio je dr. Ugo Toić iz Otočne razvojne agencije (OTRA).

Uz naše otočje u prvoj turi još su Aranski otoci (Irska), Sifnos (Grčka), Culatra (Portugal), Salina (Italija) i La Palma (Španjolska) koji do ljeta moraju objaviti svoje planove, a dogodine će se time baviti još dvadeset europskih otočnih mjesta, među kojima su tri hrvatska otoka - Hvar, Brač i Korčula. Inicijativu "Čista energija za EU-otoke" provodi Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji.

"Ovih 26 odabranih otoka iskazuje izvanredan potencijal i entuzijazam za razvoj snažne i dugotrajne suradnje među dionicima oko tranzicije prema čistoj energiji. Krenuvši ovim putem, ne samo da će postati energetski neovisniji i napredniji, nego će također pružiti inspirativne primjere za druge otoke i Europu u cjelini", kazao je ovom prilikom Dominique Ristori, generalni direktor Opće uprave za energetiku Europske komisije.

Odabrani otoci trebali bi poslužiti kao primjeri i za druge otoke Europe u nadolazećim godinama, s tim da je posebna pozornost posvećena uključivanju otoka koji pokrivaju širok raspon zemljopisnih i kontekstualnih uvjeta. "Program će obuhvaćati prijedloge aktivnosti u ključnim sektorima koji mogu doprinijeti potpunoj dekarbonizaciji otoka: proizvodnja energije iz obnovljivih izvora, grijanje, hlađenje, prijevoz unutar otoka te prijevoz među otocima i prema kopnu. Bit će to također prilika za ispitivanje, odnosno primjenu tzv. pametnih (smart) rješenja u različitim sektorima kojima će se ubrzati dekarbonizacija otoka, unaprijediti kvaliteta življenja, doprinijeti globalnom smanjenju klimatskih promjena te u konačnici dodati vrijednost turističkoj destinaciji kojoj će ojačati ekološki atribut", stoji u priopćenju OTRA-e, koja djeluje u vlasništvu gradova Cresa i Malog Lošinja.

"Otoci postaju sve vidljiviji na europskoj agendi. Podrška za 26 otoka diljem Unije važan je korak za otočane koji mogu postati europski predvodnici u tranziciji na čiste oblike energije. Ovo je prvi, ali iznimno važan korak, u osiguravanju stalne europske pomoći otocima", kazao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik parlamentarne međuskupine za otoke.