Otoci.net

Čet12122019

Zadnje dodano:12.12.19

Back Nalazite se ovdje: Početna Događaji Preminuo Josip Kezele

Preminuo Josip Kezele

U 82. godini preminuo je Josip Kezele, dugogodišnji lošinjski urar...

Rodom iz Gorskog kotara, Kezele je iz Delnica doselio u Mali Lošinj 1959. godine i ovdje otvorio urarsku radnju, nakon što je iz obrtničkih novina doznao da je Lošinj ostao bez urara.

Marljivi Goranin od tada je, pa do nedavno, bio na usluzi Lošinjanima i njihovim gostima kada je trebalo popraviti mehanički sat, promijeniti bateriju ili remen sata, što je sve većom uporabom digitalnih satova postajao njegov najčešći posao, ali i dati kakav dobar savjet o korištenju i čuvanju satova.

Njegova radionica na korak od Vele rive, a ranije također na Rivi, ali nešto bliže središtu grada, kraj frizerskog salona obitelji Betić, bila je svojevrsni muzej satova, te je radionicu bilo vrijedno posjetiti i ako nije trebalo obaviti nikakav popravak. Sve to vrijeme bio je, osim u jednom kraćem razdoblju, jedini urar na cresko-lošinjskom otočju.

Službeno, od 1998. godine Josip Kezele bio je u mirovini, no nastavio je raditi nakon što je obrt preuzeo njegov sin Mladen. Godine 2001., za dugogodišnji marljiv rad dobio je Nagradu za životno djelo Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Posljednji ispraćaj Josipa Kezelea, koji će Lošinjanima ostati u dragoj uspomeni, bit će u ponedjeljak u 18 sati na gradskom groblju u Malom Lošinju.

Na današnji dan.....

Na današnji dan nema upisanih događaja!